Computer Olympiade in Leiden

Van 30 juni tot 5 juli vonden in de Universiteit van Leiden het 21e Wereld Computer Schaak Kampioenschap en de 18e Computer Olympiade plaats. De lijst van Olympiade-spelen bestond uit maar liefst 25. Aan het damtoernooi namen 12 computerprogramma’s deel, zie het programmaboekje blz 23. Allemaal befaamde namen, in het archief van het computerdammen op Toernooibase zijn hun activiteiten gedurende tientallen jaren terug te vinden. De meest constante naam is Leo Nagels, in 1991 verschijnt hij al met zijn Cerberus op het open Nederlands Kampioenschap Computerdammen. Leo is nog steeds de drijvende kracht achter het internationale computerdammen.

Het is een mooi gezicht, twee computers tegen elkaar te zien dammen. Helemaal automatisch gaat het niet. De computer geeft een zet door, de speler voert hem uit op en houten bord, de tegenstander voert die zet in zijn eigen computer in. De spelers keuvelen ondertussen genoeglijk over de stand of over koetjes en kalfjes. Er is een half uur per speler per partij beschikbaar. Daarbinnen is het aan het computerprogramma om te beslissen, of bepaalde lange varianten al of niet doorgerekend moet worden.

Medaillewinnaars dit jaar waren Scan (Fabien Letouzay), JDraughts (Ron van Bemmelen) en Damage (Bert Tuyt).
Fabien Letouzay, Frankrijk, verwierf in 2005 faam door een tweede plaats op de Wereld Computer Schaak Olympiade in Reykjavik. Na een periode van stilte is hij nu terug aan de top bij het dammen. De Duitse Nederlander Ron van Bemmelen loopt al een jaar of 25 mee in het computerdammen. De Zwitserse Nederlander Bert Tuyt is een nieuwkomer, opmerkelijk door zijn formidabele computerkoelinstallatie. De meeste deelnemers verschijnen met hun normaaluitziend PCtje of laptopje.

Er waren meer in de damwereld bekende namen. Jelle Wiersma, met Sjende Blyn bekend van de grafieken bij de live-borden, viel net buiten de medailles. Harm Jetten van Dam 2.2 was er met zijn nieuwe Moby Dam. Klaas Bor van Turbo Dambase was er met Gijsbert Wiesenekker en hun creatie GWD.

De prijzen werden uitgereikt door Grootmeester-problemist Jaap Bus en door algemeen toernooidirecteur H. Jaap van den Herik, Universiteit Leiden. In zijn slotwoord noemde hij de optie om het computerevenement ook volgend jaar in Leiden te organiseren. Moeilijk punt is altijd het sponsorgeld; mogelijk loont een grootsere aanpak waarbij uit het sponsorfonds niet allen het toernooi bekostigd wordt, maar ook nieuwe wetenschappelijke initiatieven op het gebied van spelende computers.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.