Groningers beheersen Zuidwoldiger DDB-cup

Met dorpshuis De Snikke in Fort had Christiaan Groote een perfecte vervanger gevonden van De Boerhoorn voor de eerste ronde van de DDB-cup. Een genoeglijke plek op een zonnige herfstdag in in mooi Zuid-Drenthe.

De Snikke was niet makkelijk te vinden! De grote delegatie uit Groningen kwam verspreid aan. Fort is langs veel verschillende schilderachtige wegen te bereiken. De tom-tom koos voor zandwegen en weilanden. De colonne uit Assen had van te voren goed gestudeerd,  maar alles was anders. Zuidwolde zouden we zeker omzeilen, in werkelijkheid kwamen we daar toch terecht en liepen we via rioolwerken vast in woonwijken. Des te prijzenswaardiger was het, dat we precies om half twee konden beginnen met nog maar één deelnemer onderweg.

Het damseizoen moet nog op gang komen. Het aantal van 29 deelnemers viel wat tegen. Dat lag niet aan damclub Het Noorden Groningen met 9 deelnemers en basisschool De Driemaster uit Assen met 8. 

In groep 1 misten we jammer genoeg Nick Waterink uit Zuidwolde, de bekerwinnaar van vorig jaar. Hij moest wel ingaan op de eervolle uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Dambond om mee te dingen naar een plaats in een sterke landelijke trainingsgroep.


foto’s: Ingrid Philips
Jan Ekke de Vries (onder)

wijs naar en klik op een foto

Hij werd vervangen door Marcel de Boer uit Assen, die dapper strijdend ten onder ging. Winnaar in groep 1 werd Gerco Lubberink (16) uit Winschoten, die de aanstormende groep elfjarigen op degelijkheid voorbleef. Alleen Ilse Barf (Roden) en Wouter Wolff (Groningen) maakten Gerco het leven zuur, maar hij haalde geroutineerd de remises binnen.

Groep 2 was voor de nieuweling Floris Tol van Het Noorden, die alles won en de Grote Beker meekreeg. Gerald Wolff en Suzanne Staal werden tweede en derde.

 Voor de volgende bekerronde, 17 december in Hoogeveen, kunnen ze de mouwen alvast opstropen. Dan krijgen ze met Marcel te maken.

Aan kop van groep 3 alweer een Tol! Olaf won voor Tijmen van der Put en Bram Snelten. Tijmen versloeg Bram in de beslissingswedstrijd om de tweede plaats. 

In groep 4 won Sander Staal van Het Noorden. De grote verrassing was daar Kasim Tahirovic van De Driemaster, nog maar net begonnen met dammen. Hij versloeg Sander zelfs, maar in de laatste ronden liet hij punten liggen. Derde werd Nicole de Vries uit Hoogeveen. Ze werd in de beslissende partij verslagen door Sander. Eerder dit jaar speelden de oudere generaties Staal en De Vries, Danny en Jan Ekke,  de beslissende partij om het clubkampioenschap van de DDB.  Danny won en de clubkampioen van Drenthe kwam uit Groningen. 

Moeten wij ons zorgen maken in Drenthe? In deze eerste ronde van deze DDB-cup komen de vier groepswinnaars ook al uit Groningen!