2010-2011

Het blijft een rare zet

                                                         

Lager op deze bladzijde staat het eerste diagram ook al. Hij stond ook op de poster voor de vierde ronde van de DDB-cup. Wit wint door deze rare zet.
Vandaag schrijft Auke Scholma in het DvhN over de Franse problemist Alain Tavernier. In het tweede diagram wint wit door 28-22 17×28  27-21!! 16×27 (17×26 is veel makkelijker voor wit)  31×42 18-22 en we zijn in het eerste diagram. Is dat niet bijzonder?

Blijf op deze bladzijde kijken voor nieuws over de DDB-cup en over de Drentse damtrainingen door Zainal Palmans!

Tallinn vol Drentse jeugd

Het barst van de Drenten bij de Europese Jeugdkampioenschappen in Tallinn, Estland. Het toernooi is nu halverwege. Bart Westerveld staat na 5 ronden in de grote groep vanaf plaats 4 met 7 punten. Bij de junioren staat Roel Boomstra, 8 uit 5, nog even een puntje achter op Shaybakov. Wouter Sipma zit met 7 uit 5 in het peloton vanaf plaats 3. De Gelderse Overijsselse Drent Vincent Houtjes gaat aan kop bij de welpen. De trouwe Groninger DDB-cuppers Lotte Meijer en Suzanne Staal staan in de middenmoot, Suzanne is aan een opmars bezig. Kijk hier voor de verslagen heet van de naald door de meegekomen supporters.

Superspannende laatste ronde in Zuidwolde

foto’s Henk Jan Westerveld

Van 2 tot 7 mei was in Zuidwolde het Nederlands kampioenschap voor pupillen.  Bij het ingaan van de laatste ronde stond Jan Groenendijk 2 punten voor op Mitchell Mensinga en 3 punten op Thijs Verboon, Nick Waterink en Bart Westerveld. Nick moest het opnemen tegen Jan en Bart tegen Mitchell! Dat zag er meteen al spannend uit, maar het werd helemaal bloedstollend.
Bart liet een 4 om 4 Coup Philippe toe, maar onderschatte dat hij met een reddeloze eenzame schijf bleef zitten. Nick had links erg veel schijven staan. Toen hij dat opgelost had, dreigde hij omkneld te worden. Ondertussen had Thijs al remise gespeeld. Bart verloor zijn eenzame schijf, maar knokte zich naar remise. Nick kwam dicht in de buurt van remise en de derde plaats. Met behulp van een doorbraakdreiging op lange termijn had hij los kunnen komen uit de omknelling, maar toen hij die kans voorbij liet gaan was het snel bekeken. Daarmee werd Bart zowaar derde en zakte Nick  naar de zesde plaats.
Dammen is niet eerlijk.
Maar wel schitterend. Op Toernooibase kunnen jullie prachtige partijen van dit kampioenschap zien, bijvoorbeeld Jan – Nick, Jan – Mitchell, Bart – Jan en Mitchell – Bart.

Nationale kampioenschappen

Hadden we daar (in het stukje hieronder) bij de deelnemers Lotte Meijer uit Warffum vergeten! En laat die nu gewoon winnen bij de welpen! Lotte won vorig jaar de DDB-cup. Suzanne Staal, die andere trouwe DDB-cupper, werd tweede van Nederland. Esmee en Amber Waterink deden het goed met een 9e en 13e plaats.

Bij de pupillenstrijd in Zuidwolde had Nick Waterink tot het allerlaatst een goede kans op de derde plaats. Toen ging het nog mis, pech. Bart Westerveld ging er met de derde plaats van door. Nick werd 6e, Wouter Wolff 13e. Zie Wouter in het dvhn !
Een uitgebreider verslag van die spannende laatste ronde staat hierboven.
Ondertussen sloeg Wouter Sipma moeiteloos zijn uitdagers voor het kampioenschap bij de junioren van zich af.

Nationale kampioenschappen

In de meivakantie gaat het er om spannen. Wouter Sipma verdedigt in Westerhaar zijn titel bij de junioren. Tegen onder anderen Nick Hoving, uit Groningen, maar ook een beetje van ons. Nick Waterink speelt een thuiswedstrijd bij de pupillen in Zuidwolde. Daar zien we ook Bart Westerveld en onze Groningse vriend Wouter Wolff.

Wat hebben we toch met die Groningers? Nick Hoving won met het viertal van Het Noorden Groningen de Drentse competitie van dit jaar. Daarom is hij direct voor volgend jaar bij Hijken binnengehaald en hij speelde meteen mee in het Drentse juniorenviertal op de nationale jeugddamdag. Wouter en Gerald Wolff vormden de top van Drenthe Pupillen 2 op de jeugddamdag. Nog even en Groningen wordt opgeslokt door Drenthe.

De junioren en pupillen doen een hele week, van 2 tot 7 mei, over hun kampioenschap. De welpenmeisjes kunnen het in één dag, 7 mei in Huissen. Amber en Esmee Waterink verdedigen de Drentse kleuren. Nou goed, Suzane Staal doet mee voor Groningen.

In de aanloop tot de kampioenschappen won Nick Waterink de halve finale. In deze stand had hij Jesse de Boer uit Sneek bij de neus. Nick speelde 22-28! en na 32×23 maakte hij een winnende dam.
Zie je hoe hij dat deed?
Maar hoe was het afgelopen, als Jesse 33×22 geslagen had?
Dat zijn moeilijke puzzels. Kijk hier voor het antwoord.

Nationale jeugddamdag

als je op een fotootje klik, krijg je een grote foto

Vier Drentse teams knokten op zaterdag 16 april om de eer van de provincie. De junioren, de twee pupillenteams en de welpen eindigden allemaal op een mooie plaats net onder het midden. Tegen Gelderland was niets en niemand opgewassen.
Links staan Amber Waterink, Martijn Matthezing, Esmee Waterink, Bram Snelten en Marcel de Boer. Rechts zitten de twee pupillenteams tegenover elkaar. Nick Waterink tegen Wouter Wolff, Bart Westerveld tegen Gerald Wolff, Ilse Barf tegen Patrick Vogelzang en Denise Huzen tegen Sander Matthezing. Achter Bart staat Maikel Grim, die het makkelijk had omdat het vijfde bord van Drenthe 2 leeg bleef.

Amber gaf Jelle de Boer van Noord-Holland de kans om de prijs voor de mooiste combinatie te winnen.
Het lukte Jelle, schijf 29 van zijn plaats te krijgen. Dat kunnen jullie ook wel, maar win je dan ook nog?
Hier zie je het antwoord.

En onze junioren dan? Die pasten niet op een foto.

Sneldamkampioenschappen van Drenthe 2011

Zaterdag 26 maart stonden in Hijken 24 jeugdspelers klaar voor de Drentse sneldamkampioenschappen. De 4 junioren speelden met de senioren mee in één grote groep. De senioren konden met moeite meekomen. Roel, Wouter, Jos en Rik werden eerste, tweede, zevende en twaalfde van de 28.
Bij de 10 pupillen ging de strijd tussen Nick en Bart. Bart was vorig jaar Nederlands kampioen sneldammen bij de welpen. Nu versloeg Nick hem in de barrage overtuigend met 5-1. Derde en kampioen bij de meisjes werd Bo.
Bij de 10 welpen was de strijd zeer spannend. Na de voorronde stonden Amber, Marcel, Esmee en Marnix gelijk! In de finaleronde werd de volgorde zoals die in de vorige regel al staat.
En de aspiranten dan? Die waren er niet.
Als je hier klikt, zie je alle uitslagen.

DDB-cup voor Nick Waterink

foto’s Christiaan Groote, Hans van der Nap en Ingrid Philips
als je op een fotootje klik, krijg je een grote foto

In de vierde en laatste ronde om de DDB-cup maakte Nick Waterink uit Zuidwolde zich meester van de supercup. Op 26 februari streden 49 jonge dammers in het Sportcentrum van Leek. Pal ernaast was het zaalvoetballen, en dat kwam goed uit. Af en toe kneep een dammer er een kwartiertje tussen uit voor een partijtje voetballen.

De winst voor Nick kwam niet vanzelf. In de topgroep eindigde hij vierde met 4 punten uit  5 wedstrijden. Gelukkig voor Nick had zijn grootste rivaal Janniek Topper uit Leek het nog moeilijker. Door Jannieks schitterende resulaten in de eerste twee ronden speelde hij in de derde en vierde ronde in groep 2. In de derde ronde haalde hij een mooie 6 uit 6, in de beslissende ronde met een nog zwaardere groep 2 bleef hij steken op 1 uit 5. En zo bleef Nick hem op het laatste moment voor.

Opvallende groepswinnaars waren Marcel de Boer (Assen) en Rik Smit (Hijken), die alles wonnen. Marcel won maar liefst 6 partijen en kreeg daarom voor twee weken de supercup mee naar huis. Daarna wordt de naam van de grote winnaar Nick er in gegraveerd en kan hij hem in zijn prijzenkast zetten (misschien moet hij er eerst nog een kast voor timmeren die groot genoeg is).

In de andere vijf groepen was de strijd heel spannend. De winnaars waren Tristan Blokzijl (Hoogeveen), Jan Pieter Westing (Middelstum), Susanne Betting (Assen), Yasmin de Groot (Nietap) en Bas van Dijk (Leek).

Het volgende seizoen staat de beker weer klaar en begint de strijd opnieuw!

De uitslagen van de vierde ronde en de eindstand vind je hier.

Is dit geen rare zet?

     klik hier

Jeugdtraining

De regionale jeugdtraining is inmmiddels van start gegaan.
Zie het artikel in PrachtigWinschoten!

Derde ronde DDB-cup in Hijken

foto’s Aart Hanekamp
als je op een fotootje klik, krijg je een grote foto


Jonge en jongere deelnemers

Door de enorme toeloop uit Assen en Hijken was er een deelnemersveld van maar liefst 64. Er werd gestreden in 9 groepen. Vijf van de winnaars bleven ongeslagen: Wouter Wolff, Jurrie Majoor, Jasper den Boom, Ibrahim Chaouki en Gerben Lubbers.
Janniek Topper, de onbetwiste koploper na twee ronden, was inmiddels naar groep 2 gepromoveerd. Daar haalde hij een eervolle 50%, maar het gevolg was wel hij gezelschap kreeg van de constant spelende Nick Waterink.
De laatste ronde op 26 februari in Leek gaat het er om spannen.
Hier zie je de uitslagen en de stand na twee ronden.

Jeugdkampioenschappen van Drenthe 2010

foto’s Henk Jan Westerveld
als je op een fotootje klik, krijg je een grote foto

Er waren 17 deelnemers woensdag 22 december in Hoogeveen, 4 meisjes en 13 jongens. Het was overal spannend! In twee van de drie groepen was een barrage nodig.

Bij de welpen waren de meisjes de baas. Esmée Waterink won voor Denise Huzen en Amber Waterink. Marcel de Boer viel net buiten de prijzen. Na vijf van de zeven ronden was er nog niets van te zeggen. Esmée, Denise en Marcel stonden op 8 punten, Amber op 7.

Bij de pupillen ging de barrage tussen Bart Westerveld en Nick Waterink. Bart forceerde de winst met een drie om drie naar dam. Derde was Ilse Barf.
Eigenlijk werd Tristan Blokzijl derde. Maar hij was de enige aspirant, dus Tristan is kampioen bij de aspiranten.

Wouter Sipma, derde van de wereld, moest nog maar bewijzen dat hij de beste van Drenthe is. In de barrage tegen Rik Smit had Wouter de langste adem. Jacco Keizer werd derde.

Hier zie je de volledige uitslagen.


Tweede ronde DDB-cup in Hoogeveen

Tegelijk met Rijnsburg (lees hieronder) was de DDB-cup in Hoogeveen. Gelukkig sneeuwde het aan de kust, Rijnsburg heeft ons dus maar drie deelnemers afgetroggeld. De Driemaster uit Assen zorgde voor acht extra spelers. Al met al konden we starten met 34 dammers in 5 groepen. Wat een gereken! Brian stond nog op 0 punten, maar zijn rekenen is in orde. Kon dat wel goed komen, er stonden maar 32 prijzen!? Gelukkig had hij zijn prijs al binnen, en toen viel het de organisatie pas op.

De sterren van de dag waren Aagje en Janniek. Janniek had in de eerste ronde al zijn partijen gewonnen, ging naar een hogere groep en won alweer alles! Aagje was al eens gestopt met dammen, na het schooldammen had ze er weer zin in, alles gewonnen. Tja, Janniek had de Grote Beker de vorige keer al mee naar huis genomen, dus eerlijk is eerlijk, nu is Aagje aan de beurt.

Maar na twee ronden staat Janniek wel dik aan kop!
Hier zie je de uitslagen en de stand na twee ronden.


Sneeuwdammen in Rijnsburg

Vroeger, in de tijd van de Romeinen (dat is 2000 jaar geleden) stroomde de Rijn langs Utrecht en Leiden bij Katwijk de Noordzee in. Nu is dat niet meer zo, kijk maar eens op de kaart. De Romeinen hebben de Lek gegraven, zodat de Rijn in Wijk bij Duurstede rechtdoor kon.
Maar goed, tussen Leiden en Katwijk aan de Oude Rijn ligt Rijnsburg. Kasteel aan de Rijn, betekent dat. Rijnsburg heeft nu een goede damclub. Die organiseerde zaterdag 18 december de clubkampioenschappen van Nederland. Hijken en Roden / Leek zouden meedoen, maar er lag een dik pak sneeuw in het westen. Die van Hijken hebben zich daar niets van aan getrokken, maar de auto uit Roden is op tijd afgebogen om mee te kunnen doen aan de tweede ronde van de DDB-cup in Hoogeveen. Ze zijn met een koffer vol prijzen teruggekeerd naar Roden. Nu ik dit schrijf weet ik nog niet, of de Hijkers ooit de weg nar Drenthe terug zullen vinden.


Ze zijn terug!

Jos, Rik en Jacco glibberden met Gerhard in de mercedes naar het westen. Het Hijker drietal werd daar eervol zesde. Alleen Jacco was niet helemaal in vorm, de tijd was te kort en hij dacht te lang. Er zijn een paar damclubs in Nederland die Denk en Zet heten. Jacco is lid van Denk.
De terugreis verliep gladjes.


Jeugdtraining

Van januari tot juni gaat Zainal Palmans de Drentse Jeugdtraining geven.
Negen jonge dammers hebben al een brief  gekregen. Hier kun je hem zien.
Er is plaats voor tien. Lees de brief dus goed en praat er op je club over.


DDB-cup in Zuidwolde

Zaterdag 6 november speelden we in Zuidwolde de eerste ronde voor de DDB-cup 2010-2011. Het was gezellig druk met 30 deelnemers. Dat waren er wel iets minder dan vorig jaar.
De Grote Beker werd meegenomen door Janniek Topper, die al zijn 7 partijen won.
Hier zie je alle uitslagen van de eerste ronde.

Gerco Lubberink speelde tegen Tristan Blokzijl. Gerco is met zwart aan zet, het lijkt wel dat hij met een schijf meer vast staat.
Toch won Gerco! Wat denk je, deed hij 12-18, 24-29, 25-30 of iets anders?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.