Dammende Masters schieten uit alle standen

DvhN 21 december 2010

● Alexander Schwarzman voorlopig de grote man in Delfzijl

Door Bert Dollekamp

Delfzijl  Terwijl de speelzaal in theater De Molenberg in Delfzijl aangenaam verwarmd werd door een batterij warmtekanonnen, is de strijd in het Groningen Seaports Masters in volle hevigheid losgebarsten. De score in de derde en vierde ronde bereikte vooroorlogse hoogten, waarbij vooral vijfvoudig nationaal kampioen Kees Thijssen en wereldkampioen Alexander Schwarzman met scherp schoten.

Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleven tussen elf geruïneerde standen maar een positie in evenwicht: alleen de grootmeesters Baljakin en Samb kwamen remise overeen.

Met alle respect voor de zeges van Kees Thijssen op de Mongolier Erdebelineg en publiekslieveling Rufus Foster uit Trinidad, is Alexander Schwarzman voorlopig toch de grote man in Delfzijl. De wereldkampioen zette twee alom gevreesde grootmeesters met de rug tegen de muur. Eerst bezweek Martin Dolfing in een remise-eindspel onder de aanhoudende druk en vervolgens werd N’Diaga Samb in een geweldige centrumaanval onder de voet gelopen. Dolfing toonde echter mentaliteit door in de avondronde op zijn beurt de wereldkampioene bij de vrouwen Zoja Golubjeva in grootse stijl van het bord te zetten. 

In de voorlaatste ronde van het WK junioren heeft Roel Boomstra eindelijk zijn klasse getoond. De Emmenaar overspeelde de talentvolle Thijs van den Broek in de aanval en heeft vandaag vrijwel zeker aan remise genoeg om Delftenaar Frerik Andriessen voor te blijven. Voor de remiserende Wouter Sipma is zilver of brons het hoogst haalbare. Opvallend is dat de traditionele Oost-Europese hegenomie volledig is overgenomen door de Nederlandse jeugdtop. Bij de meisjes heeft de geweldig spelende Groningse Mei-Jhi Wu op slechts een punt achter de Wit-Russische zusjes Federovich en de Poolse Sadowska nog steeds kans op wereldgoud.