Revalideren, incasseren, genieten, relativeren en focussen

Harry Beleeft, seizoen 2, aflevering 3

OG Wapenveld – Hijken DTC 2 8-12
Derde ronde, 19 oktober 2013

Dinsdagavond na een zware revalidatietraining en een werkdag toch voor het teambelang dammen in het derde viertal van Hijken tegen het Noorden. Tijdens de partij bemerkte ik dat de zware dag zijn tol begon te eisen. Na de opening had ik onterecht het idee dat ik een schijf voor kon komen. Hierdoor vol voor de schijf winst en niet voor enig positioneel voordeel. Bob van de Mark breide er slim een slagzetje in dat ik geheel over het hoofd zag en hem de winst op leverde. Een dag later bedenk je dat je dit voor zaterdag wilt voorkomen en verzet je de revalidatie van vrijdag naar donderdag.

Zaterdag pikt Kor mij op en gaan wij via Zwolle en Hattem naar Wapenveld. In de auto nog enkele mogelijke opponenten besproken. De laatste kilometers naar Wapenveld genoten van de natuur en de diversiteit in bouwstijlen bij enkele prachtige “paleisjes”.

Ik mocht aantreden tegen Gerard Blok. Gerard ging voor het klassieke spel en ik probeerde met enig laveren op een ander spelgenre te komen. Gerard reageerde daarop met het grondig verminderen van de schijven op het bord. Een remise kwam helaas snel dichterbij.
Met enkele scherpe zetten stond ik na de 47ste zet van Gerard iets voordeliger. Met 26-31 zou ik toeslaan en de wegloop met 27-21 afstraffen. Dan zie ik plots de plakker en doe ik 24-29???? Na behoorlijk denkwerk komt Gerard genadeloos met 44-40 en heb ik mij weer een keer onnodig in de problemen gebracht. 26-31 en dan de plakker gaf beter spel dan deze hopeloze stand. Dan is het echter even een kwestie van incasseren en genieten bij andere borden. Herm Jan werd met een fantastische combinatie achterlangs te grazen genomen en moest spoedig de hand geven aan Albert Lusink. Henk Kalk kwam met een forcing op de 24ste zet een schijfje voor en maakte het rustig af. Bert Dollekamp hanteerde de speltype van Henk uit de tweede ronde en danste als een hinde over het bord en combineerde op de 27ste zet naar een schijf- en partijwinst.

Toen ik bezig was mijn zonde te overdenken en te bedenken hoe ik nog enige damagecontrol kon realiseren zag ik helaas naast mij dat Berend op de 32ste zet 31-26 speelde in plaats van 39-34 die mogelijk kansen zou geven.

Na een aantal keer het een en ander door hebben gerekend kwam ik helaas uit op 3-8. Na wat aarzeling kroop Gerard er tussen en konden wij zes zetten later de remise aftikken.
Tijdens het naspelen bleek dat ook mijn eerder aangegeven 26-31 bij goed spel tot remise zou lijden. Buiten kwamen Henk en ik al eerder tot de conclusie dat Rob zou verliezen en helaas dit kwam uit en hierdoor was de tussenstand 7-7. De verwachting was dat wij net zouden verliezen met 9-11. Gelukkig bewezen Hans en Kor wederom eens dat het eindspel goed door hun wordt beheerst. Kor leek een schijf achter te komen en onder druk te komen. Zijn tegenstander ging voor de doorbraak maar offerde hiervoor te veel schijven waar optimaal door Kor werd geprofiteerd. Hans vond een prachtige eindspel winst die wat mij betreft een plaatsje verdient in het damspel! Benjo had netjes de remise gepakt tegen Alie en wij konden tevreden met een 12-8 overwinning terug naar Gieten.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.