Toernooibase gewauwel en sociale media

“Jongens waren we – maar aardige jongens (…) We zijn nu veel wijzer, stakkerig wijs zijn we, behalve Koning, die mal geworden is. Wat hebben we al niet willen opknappen. We zouden hun wel eens laten zien hoe ‘t moest. We, dat waren wij (…). Alle andere menschen waren ‘ze’. ‘Ze’, die niets snapten en niets zagen. “

(Vrij naar Nescio, Titaantjes 1918)

–   Heeft u zich weleens afgevraagd waarom je in Toernooibase zelden een grootmeester, met uitzondering van Martin Dolfing, commentaar ziet leveren op een partijfragment?

–   Is de kwaliteit van het commentaar afhankelijk van de rating?

Het staat buiten kijf dat er op Toernooibase heel wat afgeleuterd wordt. Niet zelden heeft het meer weg van een theekransje. Zeker Toernooibase is een prachtig en democratisch platform en dat moet ook zo blijven. Piet Bouma c.s. kunnen daarvoor niet genoeg geprezen worden.

Tegelijkertijd zou het mij niet verbazen als er binnen de gelederen van de “damelite” spelers zijn die verzuchten “Nu hebben de dam deplorables niet alleen stemrecht maar ook nog spreekrecht”. U begrijpt de vergelijking naar real life situaties dringt zich hier nadrukkelijk op maar u begrijpt ook dat we die discussie hier niet gaan voeren (voor alle duidelijkheid ik heb en had niets met Hillary Clinton of die narcistische idioot).

De sociale media ervaar ik als een regelrechte vloek. Toernooibase heeft gelukkig nog een machtig toetsingswapen te weten De Computer. Ik zou ervoor willen pleiten daar meer gebruik van te maken.

Het is opvallend dat juist de commentatoren uit de bovenste helft van het “ratingsklassement” zich maar blijven spiegelen aan partijfragmenten terwijl de antwoorden in veel gevallen voor het oprapen liggen als men maar met de computer getoetst had. Ik snap dat niet iedereen geld wil uitgeven, om wat voor redenen dan ook, aan een commercieel damprogramma. Scan 2.0 van Fabien Letouzey is echter gratis en speelt net zo sterk als bijvoorbeeld Kingsrow. Scan heeft echter geen 8/9 stukken eindspel database en dat maakt Kingsrow als een “analytical tool” veruit superieur.

“Dat is jouw waarheid, ik heb mijn waarheid” hoor je tegenwoordig tot vervelens toe. Er is misschien uiteindelijk maar één waarheid (zeker bij het dammen) en die wordt voortdurend met voeten getreden.  Een terzijde: Bij Jeroen Pauw schoffeerden onlangs twee hooggebrilde en zeer deskundige huisvrouwen een timide consultatie-arts. Zij weigerden hun kinderen te laten vaccineren want dat was wel het meest vreselijke wat je je kinderen kon aandoen. Pauw greep natuurlijk niet in.

Mijn punt? In het huidige tijdsgewricht is het blijkbaar normaal geworden dat velen te pas en te onpas complete onzin mogen ventileren. Een grote groep mensen die meestal elke kennis ontbeert is massaal gek geworden omdat ze uitsluitend rotzooi googelen en hun dagen vullen met ‘facebooken’ tot ze een ons wegen met alle dramatische gevolgen van dien. Like me. No I don’t like you at all.

Terug naar Toernooibase. Verdient het geen aanbeveling de kwaliteit van het commentaar binnen de analyseruimte van Toernooibase naar een hoger plan te tillen? Vanzelfsprekend is de computer niet zaligmakend maar het zou het commentaar wel op een hoger niveau kunnen brengen. Wie zal het zeggen misschien neemt op die manier de inbreng van grootmeesters wel toe.

We zijn het toch hopelijk met z’n allen eens dat dammers zich altijd en uitsluitend bezighouden met Waarheidsvinding? Ja toch? Of niet soms?

Postscriptum: (Een tweede terzijde)

Juist gisteravond (20-10-2017) was het weer eens goed raak op de Nederlandse Treurbuis. In het programma ‘De wereld draait door’ van Matthijs van Nieuwkerk werd Zevendedagsadventiste Antoinette Hertsenberg ten tonele gevoerd (u weet wel zij van TROS Radar en Opgelicht). In een vlammend betoog werd melding gemaakt van de succesvolle inzet van bacteriofagen bij levensbedreigende infecties. Zoals te doen gebruikelijk in dit soort programma’s werd er ook een patiënt getoond wiens wonden van zijn diabetische voet met behulp van bacteriofagen als bij toverslag waren verdwenen. Patiënt moest daartoe wel helemaal naar Georgië afreizen en moest voor deze trip uiteraard zijn vakantiegeld aanspreken. In de rest van de wereld zat men natuurlijk te slapen. Van Nieuwkerk: “Dat is lekker zeg als hier je diabetische voet net geamputeerd is” of Hertsenberg “Wordt er hier door knappe koppen dan geen onderzoek gedaan” …”Nee niets van dat alles”. Zo ging het maar door. Ik ben geen bacteriofagen expert maar wat ik wel weet dat wereldwijd door duizenden mensen die er echt iets van afweten al tientallen jaren intensief onderzoek wordt gedaan naar de inzet van bacteriofagen bij infecties.

Al met al tenenkrommend, schaamteloos en misselijkmakend.

 

3 Responses to Toernooibase gewauwel en sociale media

 1. hilko says:

  Een opmerkelijke reactie (tot mijn genoegen) van Jeroen Pauw daags na de uitzending over het vaccineren van kinderen. Tot vandaag mij onbekend.

  “Ik wil even terugkomen op de uitzending van gisteren. Het beeld kan ontstaan dat het niet inenten van kinderen een verantwoorde en gezonde optie is. Nou van dat beeld willen wij in ieder geval niet de afzender zijn.”

 2. Hilko Koning says:

  Ter leering ende vermaeck

  https://decorrespondent.nl/7483/wat-je-terugkrijgt-als-je-van-facebook-gaat/2716388429986-9fa208c5

  Oud-Facebooktopman roept op te stoppen met sociale media: ‘Je wordt geprogrammeerd’ Volkskrant 12 december 2017 https://s.vk.nl/e-a4545055/

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.