Westerhaar wint van Hijken

In de massakamp afgelopen zaterdag 16 september in de eerste ronde van de clubcompetitie van de KNDB tussen Hijken en Westerhaar, hebben zowel het eerste als het tweede van Westerhaar van Hijken gewonnen. In twee ongemeen spannende en opwindende duels was onduidelijk wie er uiteindelijk als winnaars boven zou komen drijven.
In de wedstrijden van zowel het eerste team als het tweede team waren er grote verrassingen.
De grootste verrassing gold nog wel de overwinning van Berend Plijter voor het tweede team van Hijken tegen Elena Altschul. Berend hield zijn partij op voorbeeldige wijze in balans en kreeg zelfs op het eind voordeel doordat het tempo voor hem gunstig was. Daarbij had hij het geluk dat zijn tegenstandster, de oud-wereldkampioene Altschul, te vroeg opgaf. In de eindstand kan nog “gewoon” 52.37-31 en het eindspel is waarschijnlijk niet eens gewonnen. Ook Bert Dollekamp won voor het tweede. Daarbij had hij de mazzel dat zijn tegenstander op werkelijk het allerlaatste moment nog een blunder beging.
Daarvoor had Hans van der Laan nog een lesje gekregen in half-open klassiek. Zijn tegenstander was gewoon te sterk. Het tweede kwam daarbij op een terechte achterstand. Zelf had ik een gelijkwaardige remise tegen Eddie Hilberink. De eindstand was zelfs volkomen symmetrisch. Herm Jan Braskamp speelde een goede remise tegen Mollink. Jan Menthe Drenth nam wat veel risico en mocht blij zijn met zijn remise tegen Miksa. Op de 39ste zet moest hij van nood wel offeren. Gelukkig kreeg hij daarna nog zoveel compensatie dat hij nog remise kon maken.
Echt teleurstellend was de nederlaag van Henk Kalk tegen Peter Hoopman. Hoopman had zich al met een nederlaag verzoend, gezien de stand die hij op het bord had. Helaas koos Henk het verkeerde plan waarna hij zelfs nog verloor. Toch leek alle hoop niet verloren. Met voordelige partijen van Bert Dollekamp, Hilko Koning, Rik Smit en Berend Plijter. Zeker toen Berend verrassend won van Altschul kon er zelfs nog gewonnen worden. Hilko had goed gespeeld en als hij op de 48ste zet het logische 42-37 had gespeeld had hij in deze klassieke stand gewonnen. Hij speelde echter het dramatische 45-40???? en verloor toen zelfs nog. Daarna was het uit voor Hijken 2. Jaap Knipper speelde ouderwets goed en behaalde een uitstekend punt. Rik Smit had een goede stand opgebouwd maar speelde een bijzonder slechte zet met 43.36-31?? waarna hij slecht in plaats van goed stond. Na 8-12! stond hij vast. Eerst 27-22 is aangewezen. Zijn tegenstander kwam daarmee in het blauw op de uitslagenlijst. De verdiende overwinning van Bert Dollekamp maakte de nederlaag nog dragelijk.
Het is duidelijk dat Hijken 2 mee kan doen in deze klasse. Bijna alle spelers hadden voordeel opgebouwd. Dus qua dammen zit het wel goed. Alleen lieten we bij het afmaken wel ernstige steken vallen.
En drie partijen is dan eenvoudigweg te veel.
Tegen Huizum, de volgende wedstrijd kan het tweede team zich revancheren. Als de concentratie goed wordt vastgehouden is het tweede gewoon beter. Al te veel kansen krijgen we niet in deze klasse. En afgelopen zaterdag waren die kansen er wel.
Dat het gek kan gaan, zagen we in het tegelijkertijd gehouden duel tussen de eerste teams van Hijken en Westerhaar. De filosofie dat Roel wint en de rest remise maakt was gelukkig al verlaten. Maar ook nu blijkt dat het toch een spelletje blijft dat maar moeilijk gewonnen kan worden. Ook het eerste leek een overwinning tegemoet te kunnen zien. Het waren soms fascinerende duels. Gerbrand Hessing speelde een gedegen partij en behaalde een knappe remise tegen Roel Boomstra. Ook het duel tussen Wouter Sipma en Jan van Dijk was zondermeer boeiend. Voor een toeschouwer is het weldadig om naar zo’n duel te kijken, waarin beide spelers er volledig voor gaan. Uiteindelijk won Hans Jansen nog wel overtuigend, maar werden er twee nederlagen geleden. De overwinning van Bert Aalbers op Jacob Okken was mooi. Bert Aalbers is een van de vele (redelijk) nieuwe talenten die Nederland rijk is. in deze partij liet hij zijn klasse op mooie wijze zien. Normaal zou er met 11-9 gewonnen worden als Auke zou winnen. Dat was de verwachting en dat zou normaal geweest zijn. Auke was ten slotte onze Nationale topscorer in de ereklasse van het vorig seizoen. Met maar liefst 19 uit 11 bleef hij Roel Boomstra een punt voor. Roel had 18 uit 10. Het zou de gewoonste zaak zijn dat Auke dit duel zou winnen. Hij stond ook bijzonder goed. Maar helaas beging hij toch een fatale fout, hij bleek ook niet onfeilbaar te zijn, waardoor hij zelfs nog verloor. Na afloop bleef het gehele team de wedstrijd van Auke nog geruime tijd analyseren. Daarbij werd er gelukkig nog veel gelachen en bleef ook Auke in goede stemming, ondanks zijn bijzonder teleurstellende nederlaag. De teamgeest blijft onveranderd goed en sterk. Met deze nederlaag is er nog niets verloren, de spanning in de competitie zal er alleen maar door toenemen. Hijken blijft favoriet voor de titel.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.