WK stevig op gang

In de eerste vier ronden vlogen de vonken er af op het WK in Emmeloord. Voor de partijen, verslagen en analyses kunt u terecht op de WKsite. De impressies van Bert Dollekamp vindt u natuurlijk hier.
Roel Boomstra staat met 6 uit 4 gedeeld bovenaan. Vandaag treft hij Baljakin. Een geladen partij. In de eerste ronde van het NK 2009 won Roel in de eerste ronde van Baljakin, die toch kampioen werd. Baljakin prolongeerde zijn titel overtuigend in 2010 en 2011 en versloeg daarbij onderweg Roel. Dus supporters, aanvaard onmiddellijk de reis naar Emmeloord! De strijd begint om 1 uur.
Onze andere clubgenoot Aleksej Domtsjev haalde zijn bekende degelijke 4 remises. In de commentaren blijft hij wat onderbelicht.
In de demonstratiezaal hadden Meijer en Oudshoorn geen goed woord over voor zijn
20. … 19-24 tegen Baljakin, maar drie zetten later stond hij wel beter. Dat vond tenminste het Friese electronische damorakel Ziende Blind.
Tegen Seck leverde Aleksej een kersverse bijdrage aan de prille theorie van de plusremise. Hier is de stand na 56 zetten. Seck’s verdediging is passief: hij laat schijf 4 op zijn plaats en houdt zijn dam op de lange lijn. Kan wit het iets ondernemen met zijn kroonschijf? Een grappige puzzel, hieronder staat Aleksej’s oplossing.
Maar goed, hier blijkt toch de onzin van de plusremise. Aan het eind van een dampartij volgt een nieuw spel met nieuwe regels en nieuwe theorie. De overgang naar het nieuwe spel beinvloedt keuzes in het vertrouwde spel. Halsstarrig uit de weg gaan van een minremise kan zo leiden tot verlies. Afschaffen die boel!

De oplossing: breng de witte dammen naar 2 en 13 en de kroonschijf naar 20. Had zwart zich actiever kunnen verdedigen?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.