World Cup en World Mind Games

Jazeker, we hebben dit jaar voor het eerst de World Cup dammen!
Het wereldkampioenschap in mei telde als de eerste ronde. Het Bashkortostan Open van 16 tot 24 juli in Ufa (in de zuidelijke Oeral) was tegelijk de tweede ronde voor de World Cup.
In december 2011 vindt de tweede editie plaats van de World Mind Games in Peking. Er worden twaalf dammers uitgenodigd. China mag een deelnemer afvaardigen, de FMJD heeft een keuzeplaats en de overige 10 worden bepaald aan de hand van de stand in de World Cup na 2 ronden.

Een gewichtig toernooi dus in Ufa. Roel Boomstra en Pim Meurs deden het uitstekend: tweede en vijfde, beiden met 12 uit 9. Alleen Getmanski bleef hen een punt voor. Het resultaat is, dat Roel derde staat na 2 World Cup-ronden en Pim Meurs vijfde. Beiden zijn geplaatst voor Peking!
Auke Scholma (Leeuwarder Courant en DvhN) was er snel bij met een toelichting op twee van Roels winstpartijen. Op de toernooisite staat een kort interview met Рул Бумстра: «Надеюсь, буду в тройке призеров».
Opmerkelijk waren de overwinningen van Pim Meurs op Schwarzman en Sjtsjegolev, en nog opmerkelijker zijn overwinning op Baljakin in de laatste ronde. In een symmetrische remise-achtige klassieke 9 om 9 liet Baljakin zich nog verschalken. Daarmee liep hij de plaatsing voor Peking mis; bij remise zou het net andersom geweest zijn: Baljakin wel en Meurs niet.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.