Lichtpuntjes – Roel Boomstra

Geschreven op 06 mei 2020 (Oorspronkelijke publicatie op 25 mei op Sport in Stad.)

Ook de damwereld is inmiddels in de ban van het coronavirus. Op 24 april heeft de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) besloten alle tot en met in augustus geplande KNDB-toernooien en -competities af te gelasten. De groepstrainingen van TeamNL op Papendal zijn eveneens sinds april gecanceld. Wanneer er weer (op 1,5 meter?) gedamd kan worden is voorlopig onduidelijk. Hoe naar deze crisis ook is, probeer ik te kijken naar de lichtpuntjes.

– In tegenstelling tot de stilliggende voetbalcompetities, was de nationale damcompetitie net voor de crisis afgerond – met damclub Hijken DTC werden we voor de 4e keer landskampioen!
– Mijn theoretische afstudeeronderzoek van de studie Natuurkunde aan de RUG kan ondanks de sluiting van de universiteitsgebouwen goed vanuit huis worden uitgevoerd. Naar alle waarschijnlijk kan ik over een maand of twee mijn diploma in ontvangst nemen.
– Ondanks de afgelasting van wedstrijden en trainingen heb ik juist meer tijd om te dammen. Trainingen en wedstrijden zijn niet meer mogelijk op locatie, maar zijn daardoor online. Ideaal voor mij om tijdens mijn afstudeeronderzoek – vanuit huis – af en toe bij aan te schuiven.
– Deze crisis brengt allerlei prachtige daminitiatieven naar boven. Zo zijn verschillende dammers begonnen met streamen (zie onder andere het Youtube-kanaal van mede-columnist Wouter Sipma) en zijn er fraaie initiatieven om online training te krijgen (o.a. ‘De DenksportDocent’). Ook worden er nieuwe onlinewedstrijden georganiseerd (een competitie voor club-4tallen in Europa; een match Pan-Amerika vs Europa). Online damsites om snel een partijtje te dammen, Lidraughts en PlayOK, zijn populairder dan ooit.

Het doet mij deugd in deze crisistijd zoveel nieuwe positieve ontwikkelingen te zien. Een geluk bij een groot ongeluk!