Groningen Seaports Masters nu al een damklassieker

DvhN 18 december 2010 

● Opnieuw topbezetting in tweede editie
● Martin Dolfing kan zijn gram halen
● Harm Wiersma grote animator 

Door Bert Dollekamp 

Delfzijl   Vanmiddag vanaf  14.00 uur zal het oorverdovend stil zijn op de bovenverdieping van theater en congrescentrum de Molenberg in hartje Delfzijl.  Het spektakel speelt zich af in het brein van een dozijn mondiale damtoppers die komende week onder aanvoering van wereldkampioen Alexander Schwarzman  de tweede editie van het Groningen Seaports Masters afwerken. 

De winnaar gooit ongetwijfeld hoge ogen bij het WK van mei 2011 in Emmeloord. Behalve als de Letse grootmeester Guntis Valneris, vijfvoudig nationaal kampioen Kees Thijssen of de Groninger troef Martin Dolfing het in Delfzijl op zijn heupen krijgt. Het trio zag het WK aan zijn neus voorbij gaan in een kwalificatiesysteem met een hoog loterijgehalte en krijgt nu de kans in een eerlijk rondtoernooi zijn gram te halen. Daarvoor moeten ze dan wel WK deelnemers als Alexander Baljakin, N’Diaga Samb en Alexei Tsjizjov de loef afsteken. 

Toernooidirecteur Harm Wiersma en zijn secondanten Rob van Heukelem en Siep Buurke hebben van de Masters nu al een klassieker in de traditie van de vroegere Brinta toernooien gemaakt. Oud- wereldkampioen Wiersma, die in zijn gloriedagen zijn WK matches zelf placht te organiseren, weet als geen ander dat hij het bedrijfsleven en de overheid daarbij hard nodig heeft. “We zijn in deze lastige tijd heel blij met de steun van instanties als de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen  en naamgever Groningen Seaports. Je kunt nog zulke mooie plannen hebben, zonder budget red je het gewoon niet.”  

En plannen heeft Wiersma genoeg. Als seculiere tak van sport heeft het dammen volgens hem zijn langste tijd wel gehad. “Het spel is schitterend, maar krijgt pas weer betekenis als er een maatschappelijk belang aan verbonden is. En ik denk dat er talloze verbindingen mogelijk zijn.” Zondagmiddag licht de Wiersma een tipje van de sluiter op in een Masterclass, waaraan ook professor en grootmeester Marc Podolski zijn medewerking verleent. Het is een van de nevenactiviteiten van het toernooi, dat van deskundig commentaar wordt voorzien door Auke Scholma. En voor wie een hekel heeft aan sneeuw en ijzel: de partijen zijn allemaal live te volgen op het internet (www.groningen-seaports-masters.eu).