Grootmeesters trotseren de kou

DvhN 20 december 2010

Door Bert Dollekamp

Delfzijl  Een ijzige oostenwind tegen de gevel van theater De Molenberg speelde de deelnemers aan de tweede Groningen Seaports Masters dit weekend duidelijk parten. Maar het spel van de grootmeesters had nauwelijks te leiden onder de te lage temperatuur in de speelzaal. Na de eerste schermutselingen hebben Kees Thijssen, N’Diaga Samb, Alexander Baljakin en wereldkampioen Alexander Schwarzman zich losgewurmd uit de meute.

De beste indruk van dit maakte Kees Thijssen, die  na een plusremise met de sterke Let Valneris in een fraaie aanval over rechts de Surinamer Orie van het bord veegde. Zowel Baljakin als Schwarzman wonnen volgens verwachting van de meest de meest exotische deelnemer van het gezelschap, Rufus Foster uit Trinidad & Tobago. Maar als deze dampromotor uit de Caraïben iets beter had opgelet, had hij de twee favorieten zomaar een puntje kunnen afsnoepen, zoals demonstrateur Auke Scholma aan het handjevol toeschouwers liet zien.

De meest enerverende partij werd zaterdag door Martin Dolfing op de mat gelegd. Na een rustige opening wist de kleine Groninger de Senegalees Samb op fraaie wijze een schijf te ontfutselen. Het eindspel leek een formaliteit, maar met meer geluk dan wijsheid wist Samb er nog een puntje uit te peuren. Een dag later zat het engeltje nog steeds op zijn schouder, want aan zijn winst op de Italiaan Larusso ging een draak van een partij vooraf. Larusso revancheerde een paar uur later zich in de inhaalpartij tegen Alexei Tsjizjov, die door het slechte weer met een dag vertraging uit Moskou gearriveerd was. De winnaar van de vorige Masters kroop met remise door het oog van de naald, maar heeft de hele week nog de tijd om te laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Bij het WK jeugd in Naaldwijk steekt Roel Boomstra niet in zijn beste vorm, maar de Emmenaar heeft niettemin met nog twee ronden te gaan alleen de leiding genomen. Ook Hijkenaar Wouter Sipma heeft op de gedeelde tweede plaats nog alle kans op de wereldtitel. Bij de meisjes haakte Heike Verheul uit Groningen met twee nederlagen op rij af, maar steeg clubgenoot Mei-Jhi Wu met enkele fraaie zeges naar de gedeelde tweede plaats, twee punten achter de Wit Russische Darja Fedorovich. 

UITSLAGEN
Delfzijl, Groningen Seaports Masters, 1e ronde:
Tsjizjov (Rus)-Larusso (Ita) 1-1, Valneris (let)-Thijssen 1-1, Orie (Sur)-Golubjeva (Rus) 1-1, Erdenebileg (Mon)-Schwarzman (Rus) 1-1, Foster (Tri)-Baljakin 0-2, Dolfing-Samb 1-1
2e ronde: Larusso-Samb 0-2, Tsjizjov-Valneris 1-1, Golubjeva-Erdenebileg 1-1, Thijssen-Orie 2-0, Schwarzman-Foster 2-0
Stand: 1. Baljakin, Schwarzman, Thijssen, Samb, 2-3, 5. Dolfing, Tsjizjov, Valneris, Erdebebileg, Golubjeva, 2-2, 10. Orie, Larusso 2-1, 12. Foster 2-0
Naaldwijk, WK jeugd
Junioren
: 1. Boomstra, 7-11, 2. Sipma, Van IJzendoorn en  Andriessen 7-10, 5. o.a. Shaybakov (Rus), Cehanocic (Let) en Milshin (Rus) 7-8.
Meisjes: 1. Darja Fedorovich (Wit Rus) 7-11 2. Mei-Jhi Wu, Olga Fedorovich, Sadowska, Aminova(Rus) 7-9, 10. o.a. Verheul 7-7.