Schwarzman loopt uit op Thijssen

DvhN 24 december 2010

● Stand is vertekend op Groningen Seaport Masters

Door Siep Buurke

Delfzijl  Na de achtste ronde staat Alexander Schwarzman twee punten voor op Kees Thijssen. Schwarzman kwam met een verwoestende aanval tegen de zich moedig verwerende William Orie. Met deze winst heeft Schwarzman goede kansen voor de overwinning van het damtoernooi met nog drie rondes te gaan.

Kees Thijssen heeft de komende twee rondes een relatief zwakker programma, tegen Golubeva en Lorusso. In principe denkt hij beide opponenten te kunnen verslaan. Schwarzman moet tegen oud-wereldkampioenen Valneris en Tsjizjov. De stand is dus duidelijk vertekend. Waarschijnlijk is het dat Kees nog langszij kan komen. Maar in de laatste ronde is het treffen tussen Schwarzman en Thijssen. Door een gelukkige loting is de uiteindelijke beslissing in de laatste ronde, als deze spelers tegen elkaar komen. Kees Thijssen zal in een alles of niets poging proberen de toernooizege naar zich toe te halen.

Kees Thijssen en Alexei Tsjizjov speelden remise. In de opening had Tsjizjov een hekstelling ingenomen. Op de 22ste zet haakte hij echter af om van de randschijf op 16 van zijn tegenstander te profiteren. Maar nadat de schijven langzamerhand in het doosje verdwenen werd na 40 zetten de remise getekend.

Rufus Foster verloor zijn voorpost op 23 met zwart nadat hij niet de goede verdediging vond. Samb wist daar wel raad mee en won spoedig. Martin Dolfing speelde een interessante Keller-variant waarbij hij veel risico nam. Zij tegenstander, Luca Lorusso, had een winnende forcing kunnen nemen op de 32ste zet, maar vond deze niet. Lorusso liet zich vervolgens in een dodelijke hekstelling opsluiten die vakkundig door de Groninger werd afgemaakt. Erdenebileg en Baljakin speelden een spannende partij, waarin het evenwicht steeds bewaard bleef. Het Letse onderonsje tussen Golubeva en Valneris duurde het langst. Het werd een gelijkwaardige remise in een boeiende flankspelpartij.