Thijssen achterhaalt Schwarzman op de meet in Seaport Masters

DvhN 27 december 2010

● Smaakmakers delen zege in Delfzijl
● Martin Dolfing gedeeld derde
● Publiek volgt Masters op internet

Door Bert Dollekamp

Delfzijl  In een geweldige eindspurt bezorgde Kees Thijssen de tweede editie van de Groningen Seaports Masters de gedroomde finale.  Met twee zeges op rij achterhaalde de Amsterdamse grootmeester de tot dan ongenaakbare Alexander Schwarzman in de voorlaatste ronde, waarin de  twee smaakmakers elkaar in een prachtig duel de eindzege betwistten.   Met een ver achterin de vijandelijke linies gedropte verkenner probeerde Thijssen  de wereldkampioen te verrassen, maar deze gebruikte het stuk als springplank voor een levens gevaarlijke tegenaanval.  Thijssen was echter op zijn post en wikkelde soepel af naar remise. 

Met de gedeelde eindzege van het duo had iedereen vrede.  Thijssen en Schwarzman waren in Delfzijl een klasse apart.  De wereldkampioen toonde zich een half jaar voor het WK in Emmeloord in een puike conditie en zou met zijn plus zes score normaal gesproken afgetekend gewonnen hebben. Hij had echter buiten Kees Thijssen gerekend, maar dat had de 35 jarige Amsterdammer zelf ook. “Na mijn vijfde nationale titel in 2007 raakte mijn spel in de versukkeling en zat het op alle fronten tegen.  Delfzijl kwam voor mij als een geschenk uit de hemel.  De omstandigheden waren prima,   ik kon me helemaal op het spel richten en op de beslissende momenten zat het mee.  Dit is voor mij een enorme stimulans en ik hoop dat ik weer mee kan doen op het hoogste niveau.”

Thijssen lijkt echter evenals Martin Dolfing en Guntis Valneris het WK te kunnen vergeten. Het trio viel mede door  discutabele kwalificatieregels buiten de boot.  Ze bewezen het ongelijk van de bestuurders door zich in Delfzijl volstrekt gelijkwaardig te tonen aan de WK favorieten Schwarzman, Tsjizjov en Baljakin.  Groninger Martin Dolfing was zelfs ongedeeld derde geworden, als hij aan het begin van het toernooi iets beter had opgelet.  Toernooidirecteur Harm Wiersma vindt dat de werelddambond er goed aan doet, een paar extra plaatsen bij het WK vrij te maken. “Op een WK horen de sterkste spelers en deze mannen bewijzen dat ze bij de absolute top horen.”  

De formule met een klassiek rondtoernooi bleek in Delfzijl opnieuw een succes. De deelnemers legden daarbij een ongekende productiviteit aan de dag, al werd dat beeld door enkele te zwakke broeders in de staart van het klassement vertekend.  Vooral hekkensluiter Rufus Foster uit Trinidad viel met pover spel uit de toon. Misschien kan de organisatie de erkende gokker over twee jaar inhuren als kermisattractie om het dampubliek van achter de computer naar De Molenberg te lokken.  De matig op dreef zijnde maar altijd inventieve wereldkampioene Zoja Golubeva wil wel een handje helpen:  “ Next time  I can make big scandal with Schwarzman.  Good for publicity.”

Delfzijl – Groningen Seaports Masters
9
e ronde:  Samb (Sen)-Orie (Sur) 2-0, Baljakin-Valneris (Let) 1-1, Schwarzman (Rus)-Tsjizjov (Rus) 1-1, Golubeva (Let)-Thijssen 0-2, Dolfing-Erdenebileg (Mon) 1-1, Foster (Tri)-Larusso (Ita) 0-2.
10e ronde: Lorusso-Thijssen 0-2 , Foster-Dolfing 0-2, Erdenebileg-Samb 1-1 , Tsjizjov-Golubeva 1-1 , Valneris-Schwarzman 1-1 , Orie-Baljakin 0-2.
11e ronde: Erdenebileg-Foster 1-1, Larusso-Golubeva1-1, Thijssen-Schwarzman 1-1, Valneris-Samb 1-1, Orie-Dolfing 0-2, Tsjizjov-Baljakin 1-1
Eindstand: 1.Schwarzman en Thijssen 11-17, 3.Dolfing, Tsjizjov, Baljakin, Valneris 11-14, 7.Samb 11-12, 8.Erdebenileg 11-9, 9.Golubeva 11-7, 10.Orie11-5, 11.Lorosso 11-5, 12.Foster 11-4