2011 is een goed wijnjaar voor Roel Boomstra

● Emmenaar wint MTB Open in Hoogeveen
● Alexander Baljakin mist de boot
● Fraaie eindspurt Kees Thijssen

DvhN 22 augustus 2011

Door Bert Dollekamp

Hoogeveen 2011 is voor Roel Boomstra een voortreffelijk wijnjaar, dat de Emmenaar nu al een rijke oogst aan topklasseringen heeft opgeleverd. Na de jeugdwereldtitel in december 2010, de derde podiumplek op rij in het NK en de zevende stek bij zijn WK debuut in Emmeloord, werd Boomstra voor wereldkampioen Georgiev fraai tweede in het Worldcup toernooi in het Russische Ufa, prolongeerde zijn Europese jeugdtitel en werd en passant gekroond tot Internationaal Grootmeester. En dus kijkt niemand er meer op van de ongedeelde zege in het Mijnheer Truck Banden Open in Hoogeveen, waarin hij afgelopen week met speels gemak de grootmeesters Baljakin, Thijssen en Heusdens en een peloton waterdragers het nakijken gaf.

Boomstra hoefde niet eens voluit te gaan in Hoogeveen. De loting van het in zomertoernooien gebruikelijke Zwitsers systeem koppelde hem aan een vijftal modale schuivers, die hij met twee vingers in de neus achteloos terzijde schoof. Ondertussen liet zijn voornaamste concurrent Alexander Baljakin naast enkele fraaie zeges enkele subtoppers ontsnappen, maar deze bezorgden hem wel een aanmerkelijk betere weerstand dan Boomstra. En dus moest Boomstra in de slotronde plotseling winnen van de Fries Goedemoed.

In plaats van voor zijn eigen kansen te gaan ruilde deze echter ongegeneerd de houtjes van het bord, zodat Boomstra al snel berustte in de onvermijdelijke remise. Bij winst zou Baljakin alsnog de eindzege grijpen, maar de doorgaans stoicijnse Huissenaar liet de Rus Trofimov op onverklaarbare wijze ontsnappen, zodat Boomstra alsnog op de schouders ging. De dagprijs ging naar Kees Thijssen die na zijn valse start een geweldige eindsprint besloot met een modelzege op collega-grootmeester Ron Heusdens en de gedeelde tweede plaats. Een dure grap voor de Schiedammer, wiens NOC*NSF status als topsporter aan een zijden draad hangt. Het zal de jeugdige Alexander Slot uit Hoogeveen een zorg zijn. De eindstand hangt inmiddels boven zijn bed, nadat hij met een klinkende zege op de ver teruggevallen Jan van der Star nog voor Heusdens de achtste plek opeiste.