Damlust vergaat Gouda in Hijken

DvhN 31 oktober 2011

Door Bert Dollekamp

Hijken   Met een geweldige 16-4 uithaal tegen hekkensluiter Gouda hamsterde Hijken DTC nuttige bordpunten voor de tweede competitiehelft. Na vier ronden hebben de Drenten plaatsgenomen op het vinkentouw. Pal achter de favorieten Huissen en Westerhaar, maar vóór de grootmeesters van landskampioen Volendam, Apeldoorn en Schiedam, die al vrijwel gezien zijn.

Het in de ereklasse debuterende Damlust Gouda probeerde zaterdag in Hijken een bekende tactische truc. Wereldtopper en enige troef Erno Prosman werd op het achtste bord geposteerd, om met een bliksemzege zand in de Drentse machine te strooien. Daar trof de befaamde blinddammer (die volgend jaar een aanval doet op het wereldrecord van Ton Sijbrands) echter de snel rijzende ster Roel Boomstra. De jeugdige Emmenaar bestreed de om zijn arendsoog, rekenvermogen en gezonde stijl gevreesde Prosman met diens eigen wapens, won glansrijk de slag om het centrum en dreef zijn opponent naar de flanken. Op dat moment liet Boomstra met het oog op het teambelang een riskant ogende maar kansrijke opstoot lopen, waar hij gezien de Drentse overmacht best een gokje had kunnen wagen. Een tweede kans kreeg hij niet, want de ervaren Prosman onderkende het gevaar en ruilde als de wiedeweerga de houtjes van het bord. Om vervolgens te moeten vaststellen dat Hijken zich aan de overige borden te goed deed aan de Goudse gatenkaas. Met een eervolle vermelding voor grootmeester Hans Jansen die zijn honderdste zege boekte in dienst van de Drentse formatie. Aldus teamchef Jacob Okken, die al dertig jaar hoogstpersoonlijk de administratie bijhoudt. En daarbij soms zichzelf tekort doet. Want tegen Gouda haalde de sympathieke Emmenaar uit een sluw tactisch steekspel voor de 101ste maal in zijn carriëre het volle pond: 16-4

In de hoofdklasse A wist Hoogeveen geen bres te slaan in de defensie van Dammers uit Oost, dat driemaal doel trof en gedecideerd met 13-7 won. Het Noorden kwam daarentegen na de mislukte seizoenstart prima voor de dag. De stijlvolle winst van Jan van Meggelen op Amersfoort kopman Bollebakker wees de stadjers de weg naar een dik verdiende 12-8 zege.