Hijken flierefluitend naar monsterzege

DvhN, 28 november 2011

Door Bert Dollekamp

Hijken  Het budget van het in de ereklasse debuterende Damcombinatie Fryslân is bescheiden. De Friezen hebben zich ten doel gesteld zich te handhaven en richten zich daarbij volledig op het rechter rijtje. En dus gooiden ze zaterdag tegen runner up Hijken DTC bij voorbaat de handdoek. De dure grootmeesters Robert Misans en Harm Wiersma bleven thuis, zodat de Drenten flierefluitend naar de vierde oorwassing op rij schoven. De 16-4 uithaal had nog wel hoger kunnen uitvallen, als met name Martin Dolfing (zetverwisseling) en Hans Jansen (iets te mooi) iets beter hadden opgelet. Daarentegen kwamen de middenvelders Henk Kalk (zetje) en Jan Ekke de Vries (op Siep Buurke) weer eens tot winst. Maar het vuurwerk kwam dit keer van de jeugdafdeling. Nationaal juniorenkampioen Wouter Sipma zette met een fraai offer de sterke Gerlof Kolk van het bord. En jeugdwereldkampioen Roel Boomstra leefde zich ten koste van Bastiaan Hollander uit in een spectaculaire koffiehuisvariant. Voorlopig is het speelkwartier voor de Emmenaar voorbij. Komende week moet hij eerst naar Geleen om zijn partij voor de clubcompetitie vooruit te spelen. En daarna vertrekt hij met de Nederlandse equipe naar Peking voor de finale van de wereldbeker, waarin hij louter grootmeesters van naam treft.
Ook Hijken DTC kan zich opmaken voor het grote werk. Omdat landskampioen Volendam het ook in haar sterkste bezetting niet kon bolwerken tegen koploper Huissen, dat dankzij Gerard Jansen met 11-9 zegevierde, zullen de Drenten het helemaal zelf moeten opknappen.
In de hoofdklasse A kreeg Het Noorden er met 16-4 ongenadig van langs in Arnhem. De noordelijke eer werd hooggehouden door Hoogeveen, dat dankzij de broers Joel en Maikel Palmans het hooggeklasseerde Wageningen in de kraag greep en plaatsneemt in de lift naar boven.