Hijken schuift op naar tweede plaats

● Drentse dammers hebben koploper in het vizier

DvhN, 14 november 2011

Door Bert Dollekamp

Lunteren  Geen dammer die dit weekend opkeek van de 16-4 monsterzege van Hijken DTC op Lunteren. De Drenten schoven hun opponenten luchtig combinerend terzijde, maar de opperbeste stemming werd vooral bepaald door de ontwikkelingen aan het IJsselmeer. Daar bezorgde de al vrijwel uitgeschakelde landskampioen Volendam in een laatste stuiptrekking titelfavoriet Westerhaar een nat pak. Met dank aan de 70-jarige Watsjeslav Tsjegolev, die met zijn zege hoogstpersoonlijk de competitie redde en zijn voormalige ploeggenoten een uitstekende dienst bewees. Want Hijken stijgt met stip naar de tweede stek en heeft de nog ongeslagen koploper Huissen in het vizier. De Geldersen mogen over twee weken met de billen bloot tegen het getergde Volendam en maken begin januari hun opwachting in Hijken.

Voorlopig gaat crescendo met de Drentse dammers. Ze beseffen drommels goed, dat ze normaal gesproken net iets tekort komen voor de landstitel. Maar weten ook dat het in deze knotsgekke competitie alle kanten opkan. Een goed teken is dat de subtoppers lekker in hun vel zitten. Dit keer haalden Wouter Sipma, Jacob Okken en Michiel Kroesbergen maximaal rendement uit de frivole aanpak. Waardoor ook de vier azen van het team vrij spel hadden. Roel Boomstra, Hans Jansen en Martin Dolfing haalden soepel hun slag binnen. De publieksprijs was echter voor de bescheiden Alexej Domchev, die de ongelijke strijd met een schitterende lokzet een passend slot bezorgde: 4-16.

In de hoofdklasse A bezorgde Hoogeveen koploper Arnhem een benauwde middag. De Drenten hadden voortdurend het initiatief, maar misten enkele opgelegde kansen, zodat ze ondanks een fraaie winst van Hans Thio met 10-10 genoegen moesten nemen.  Topscorer Danny Staal nam Het Noorden aan de hand tegen de reserves van Huissen, maar ook de Stadjers konden hun overwicht niet in cijfers uitdrukken: 10-10.