Hijken meteen op scherp

● Nipte winst op titelpretendent Apeldoorn

DvhN 19 september 2011

Door Bert Dollekamp

Apeldoorn  De westrijdleider van de dambond is Hijken DTC gunstig gezind. In vorige jaren kregen de Drenten bij de competitiestart veelal opponenten van licht kaliber toegewezen, waarin ze zich vervolgens steevast verslikten. Maar dit jaar staan met het sterke Apeldoorn en titelfavoriet Westerhaar meteen twee gepeperde gerechten op het menu. En zie, de nummer vier van vorig jaar staat meteen op scherp. Na een spannende ouverture in Apeldoorn maakte Jan Ekke de Vries het verschil: 9-11.

De thuisclub had niemand minder dan tienvoudig wereldkampioen Alexei Tsjizjov ingelijfd om haar titelaspiraties kracht bij te zetten. De Rus trof het echter niet met Litouwer Alexej Domchev, die een bak beton op het bord stortte en zonder pardon afwikkelde naar remise. De Hijkense topborden Roel Boomstra en Martin Dolfing kregen op hun beurt een VIP-behandeling. Teamchef Jacob Okken neutraliseerde met luchtig koffiehuisspel de gevaarlijke Kees Thijssen, zodat halverwege nog niets beslist was. Pas nadat de vermeend zwakste schakel Henk Kalk grootmeester Alexander Presman aan een roestvrij stalen ketting legde, kregen de Drenten de overhand. Na een mislukte schijnbeweging van Hans Jansen brak Jan Ekke de Vries de ban. De Hoogevener lokte stilist Hooijberg van het rechte pad in een onherbergzaam klassiekje en won overtuigend.

In de hoofdklasse A ging zowel Het Noorden als Hoogeveen met een gelijkspel uit de startblokken. Het Noorden remiseerde in Lent, mede dankzij een zwaarbevochten zege van Danny Staal op NK finalist Jasper Lemmen. Hoogeveen hield dankzij Paul Thio, Marcel Corba en Joël Palmans een punt over aan het duel met Oldehove.