Vastberaden Dolfing redt dammers Hijken

● Zwaarbevochten 11-9 winst in Limburg
● Hijken achterhaalt koploper Huissen
● Spannende ontknoping in ereklasse

DvhN, 12 december 2012

Door Bert Dollekamp

Geleen  De finale van de ereklasse dammen belooft ongekend spannend te worden. Het tot dusver ongenaakbare Huissen ging zaterdag even verrassend als verdiend onderuit tegen Culemborg. Ook runner-up Hijken DTC kraakte in het verre Geleen in zijn voegen maar won wel en deelt nu de koppositie met Huissen. Op 14 januari slaat het uur van de waarheid, als de Geldersen naar Drenthe komen.
Uitgerekend de man uit vorm hielp Hijken DTC zaterdag aan een cruciale 11-9 zege in de lastige uitbeurt bij De Vaste Zet in Geleen. Terwijl zijn ploeggenoten dit najaar de ene na de andere modale ploeg opveegden, damde Martin Dolfing met lood in zijn schijven. Maar toen het er echt op aan kwam was de fragiele grootmeester op zijn post.
Er  leek geen voor Hijken vuiltje aan de lucht, nadat Roel Boomstra zijn vanwege de World Mind Games in China vooruitgespeelde partij op elegante wijze had gewonnen. Aanvankelijk ging het ook het resterende negental voor de wind, maar toen zowel Nick Hoving als Alekseij Domchev veelbelovende stellingen eigenhandig opbliezen, keerden de kansen volledig.
Gelukkig voor de Drenten hesen zowel Michiel Kroesbergen als Henk Kalk bijtijds de stormvlag, zodat de achterstand binnen de perken bleef. Nadat Emmenaar Jacob Okken de Belg Casaril met sober positiespel had opgebracht, was de stand weer in evenwicht en kon Hijken op zoek naar het beslissende gaatje.
Bij de stand 9-9 was alleen Martin Dolfing nog in de ring. Met fijnzinnig positiegevoel had hij een minuscuul voordeeltje verworven tegen de Limburgse crack Paul Nitsch. Belangrijker was echter dat Dolfing mentaal scherp bleef en zijn plusje vastberaden consolideerde. Ver in het zesde speeluur bezweek Nitsch onder de druk en haalde Dolfing onder applaus van zijn ploegenoten de buit binnen: 9-11.