Professor Mark Podolskij steelt show en zege

● Kopman Westerhaar bezorgt dammers van Hijken eerste nederlaag
● Drentse dammers komen tik niet meer te boven

DvhN 3 oktober 2011

Door Bert Dollekamp

Hijken  Onderaan een indrukwekkende waslijst met wetenschappelijke publicaties vermeldt het CV van wiskundige Mark Podolskij een bescheiden kopje hobbies. In zijn vrije tijd mag de pas 31-jarige professor aan de Universiteit van Heidelberg graag een partijtje dammen. En hoe. De vice-wereldkampioen van 2007 behoort ook in 2011 nog tot de absolute wereldtop en voerde zaterdag zijn team  Westerhaar naar een cruciale 12-8 zege in de topper met Hijken DTC.

Toen de paringen om 12 uur bekend werden wist Jan Ekke de Vries wat hem te doen stond. De matchwinnaar van het openingsduel met Apeldoorn moest buffelen voor een punt tegen het fenomeen Podolskij, die de schijven met mathematische precizie pleegt te manipuleren. Toch wist De Vries met onothordox spel de computer aan gene zijde te ontregelen en na een verrassend schijnoffer leek er geen vuiltje aan de lucht. Ondertussen had debutant Nick Hoving de gevaarlijke Kameroenees Mbongo aan een touwtje, maakte Roel Boomstra jacht op de sterke Kalmakov en loerden Hans Jansen en Jacob Okken op kansjes tegen zwakker geachte opponenten.

Maar toen stak Podolskij de lont in het kruitvat. Hij begreep dat dit keer niet hogere wiskunde maar de psychologie de doorslag gaf en toverde een prachtig tegenoffer gevolgd door een spectaculaire combinatie uit de hoge hoed. Het vuurwerk ontnam De Vries het zicht op de nog steeds aanwezige remise, waarop de professor in soepele stijl alsnog zijn gelijk haalde. Die tik kwam Hijken niet meer te boven. Afgezien van plusremises  van Boomstra en Jansen kwamen de Drenten er in de slotfase niet meer aan te pas en moest teamchef Jacob Okken zijn wanhoopsoffensief met een nul bekopen: 8-12.

In de hoofdklasse A solliciteert Hoogeveen nadrukkelijk naar een promotieplek. Zonder de broers Thio, maar met de Fransman Fidele Nimbi, schoven de Drenten de Groninger buren van Het Noorden met 12-8 naar het tweede plan. Peter Schuitema, Gert Bosker en Joël Palmans (Hoogeveen) en Danny Staal (Het Noorden) sloegen alles.