Boomstra ‘lekker bezig’

● Emmenaar (18) strijdt nog volop mee om damtitel
● Baljakin test debutanten af
● Niemand durft tegen Dolfing
● Thijssen damt op groene zeep

DvhN 11 april 2011

Door Bert Dollekamp

Wapenveld  Het nationaal kampioenschap dammen is bijna halverwege en Roel Boomstra is volgens bondscoach Rob Clerc “lekker bezig”.  De 18 jarige Emmenaar heeft in zijn derde NK al een pittig programma afgewerkt en deelt achter titelverdediger Alexander Baljakin de tweede plaats met de sterk spelende Pim Meurs en outsider Jasper Lemmen.

Na zijn eclatante zege op Michiel Kroesbergen en een snelle remise met Martin Dolfing gaf Boomstra afgelopen weekend vol gas. Ron Heusdens en Jasper Lemmen wisten in geladen stelling nog een uitweg te vinden, maar debutant Martijn Rentmeester werd op klaarlichte dag afgebluft. De Zeeuw ging aanvankelijk dapper mee in een complexe Partie Bonnard, maar brak deze volledig onnodig af, waarna Boomstra op de puinhopen alsnog een winnende stelling bouwde.

Het toernooi lijkt minder sterk bezet dan voorgaande jaren. Erkende cracks als Auke Scholma, Jeroen van den Akker en Hein Meijer sneuvelden in de tombola van de halve finales. Alexander Baljakin werpt zich op als streng examinator van het cohort debutanten. De strijdlust van Frerik Andriessen, Richard Mooser en Edwin Twiest ten spijt kwamen ze er niet aan te pas. Tweedejaars finalist Michiel Kroesbergen gaf Baljakin wel volwaardig partij en schoof vindingrijk naar remise. De Gronings kampioen heeft bijna alle toppers al gehad en hoopt op een productieve tweede week.

Ondertussen heeft Martin Dolfing meer last dan gemak van zijn perfecte techniek en solide stijl. Zeker na de afgang van de ongelukkige Kees Thijssen haalt niemand het in zijn hoofd om tegen de Groninger op winst te spelen. Des te knapper was het dat Dolfing de hoog geklasseerde Jasper Lemmen met prachtig spel bijna op de knieën kreeg.

In de tweede week is alles mogelijk, met de WK gangers Baljakin, Boomstra en Meurs op de bok en Lemmen, Dolfing en Heusdens op het vinkentouw.  Ver daarachter op een treurige elfde plaats de door velen getipte Kees Thijssen. De grootmeester damt op groene zeep en kan een zesde titel vergeten.