Boomstra met NK-zilver klaar voor WK

● Baljakin soepel naar derde titel
● Dolfing mist veerkracht
● Debutanten komen te kort

DvhN 18 april 2011

Door Bert Dollekamp

Wapenveld  Zonder noemenswaardige inspanning heeft Alexander Baljakin zijn derde nationale damtitel op rij bijgeschreven. Runner up Roel Boomstra had al snel gezien dat de Huissenaar oppermachtig was tegen de zich pover verwerende debutant Martijn Rentmeester, waarop de Emmenaar zich met een vlotte remise tegen Kees Thijssen verzekerde van het zilver en een finaleplaats in het volgend NK.

Michiel Kroesbergen eindigde na een fraaie omsingeling tegen Frerik Andriessen op een verdienstelijke zesde plaats, waarmee hij de in Wapenveld teleurstellende Martin Dolfing juist voorbleef. De oud-kampioen kon na een voorspoedige start tegen de ongelukkige Kees Thijssen geen moment overtuigen. Dolfing miste vooral de mentale veerkracht en de scherpte om te vertrouwen op zijn techniek en intuïtie. Illustratief was het duel met Rentmeester, toen Dolfing een in een oogopslag als winnend getaxeerde damcombinatie pas na ruim een uur rekenen uitvoerde, waarna de tijd ontbrak om het af te maken.

Roel Boomstra is vooral in mentaal opzicht enorm gegroeid. Hij had in Wapenveld lak aan reputaties en maakte in vrijwel al zijn partijen het spel. In technisch en tactisch opzicht is er echter nog een wereld te winnen, zoals in het beslissende duel met plaaggeest Baljakin bleek. “Dat ik hem aangepakt heb is winst, maar ik speelde te slordig en was in tijdnood niet alert, toen hij het zelf verkeerd deed. Dat zal me niet weer gebeuren”.

Niettemin is de jeugdige Emmenaar content met de tweede plaats, waarmee hij zijn prestatie van vorig jaar evenaarde en liet zien klaar te zijn voor het WK dat 7 mei in Emmeloord van start gaat. Maar eerst duikt de eerstejaars student natuurkunde nog even in de boeken. “De Groninger universiteit geeft me als topsporter alle medewerking, maar de komende tentamens wil ik wel proberen te halen.”

Boomstra blijft met Baljakin en de als derde geeïndigde Pim Meurs verschoond van de omstreden halve finales, waarin door de vrije inschrijving kansloze recreanten het eindklassement vertroebelen. Bondsvoorzitter Haitink meende vooraf dat de damtop met liefst vier debutanten verbreed was, maar werd door het NK-verloop in het ongelijk gesteld. Frerik Andriessen bleek een aanwinst, de overige drie kwamen kwalitatief te kort en konden gesneefde grootmeesters als Auke Scholma niet doen vergeten. Dat zal ook diens aimabele ‘vervanger’ hekkensluiter Edwin Twiest beamen.

Als de bond zijn topspelers serieus neemt, past ze die voorronden snel aan.