Baljakin pakt de verkeerde schijf

● Boomstra en Scholma in evenwicht bij opening NK

DvhN  5 april 2012

Door Bert Dollekamp

Heerhugowaard Aanraken is zetten is zo ongeveer de eerste regel als dammen van onschuldig kinderspel tot wedstrijdsport geworden is. En dus waren de rapen gaar voor grootmeester Alexander Baljakin, toen hij bij de opening van het NK per ongeluk de verkeerde schijf aanraakte en op last van opponent Frits Luteijn drie schijven moest inleveren.
De valse start zet de drievoudig nationaal kampioen meteen op achterstand en dat kan hij niet gebruiken in een toernooi dat al beroering teweeg bracht nog voor er een schijf verzet was. Grootmeester Kees Thijssen tekende met enkele collega’s protest aan tegen de beschermde status van Pim Meurs en Roel Boomstra, die op voorspraak van de bond aan een zesde plaats genoeg hebben voor het WK kwalificatietoernooi in november.
Voor Boomstra zelf telt alleen de landstitel. Na een geweldig jaar lijkt de net 19 geworden Emmenaar na brons en tweemaal zilver in zijn vierde NK rijp voor een greep naar de macht. Hij moet dan ook Auke Scholma voorblijven. De 55 jarige Bafloër teert in zijn 26e (!) finale nog altijd op zijn glorieuze titel uit 1995, toen Boomstra net kon lopen. Het onderlinge duel kwam na half klassieke schermutselingen op een gelijkwaardige remise uit. Ook de als een gevaarlijke outsider beschouwde Groninger Michiel Kroesbergen ging met een puntendeling van start.

Uitslagen
Anton van Berkel-Michiel Kroesbergen 1-1, Jeroen van den Akker-Kees Thijssen 1-1, Pim Meurs-Jasper Lemmen 1-1, Alexander Baljakin-Frits Luteijn 0-2, Auke Scholma-Roel Boomstra 1-1, Marino Barkel- Ron Heusdens 1-1, Richard Mooser-Steven Wijker 1-1