Boomstra in stijl naar eerste titel

Door Bert Dollekamp

Heerhugowaard   Met een glanzende remise tegen zijn voorganger Alexander Baljakin bezegelde Roel Boomstra zijn greep naar de macht bij het NK dammen. De 19 jarige Emmenaar speelde een vrijwel foutloos toernooi en was ook op het beslissende moment bestand tegen de druk. Tegen Baljakin had hij aan remise genoeg maar het werd onverwacht spannend: “Ik wilde niet met passief spel achter de feiten aanlopen en koos de scherpste variant van het bord. Ik wist dat het gevaarlijk was, want Baljakin beheerst dit speltype als geen ander. Maar ik wist ook dat het met secuur spel houdbaar moest zijn. En toen hij niet de kansrijkste voortzetting koos, kon ik het verloop berekenen en was het snel gebeurd.” Boomstra zegt geen last te hebben gehad van de ophef rond zijn beschermde positie. “Voor mij telde alleen de titel. Ik vond dat ik er nu wel aan toe was. Na die prachtige start met vier zeges op rij zat het even tegen en ik kreeg bovendien niks cadeau. Maar na de winst op Van den Akker, mijn beste partij, had ik er vertrouwen in dat het goed zou komen. Ik ben er hartstikke blij mee.”

Het naadje van de kous
   
foto’s: Maarten van Leenen
         
Terwijl Boomstra en Baljakin hun partij nog eens doornemen,  kijkt zijn eerste trainer Adrie Butzelaar op een afstandje toe. “Het is een prachtige dag. Wat kan die jongen dammen. Ik heb de tranen in de ogen”. Butzelaar ontfermde zich over Boomstra toen deze zich als dreumes aanmeldde bij de damclub Soest. “Hij was eerst bij de schaakclub geweest, maar daar wilden ze hem schaken leren en dat kon Roel al. Hij wilde vooral spelen, nou dat kon bij ons. Hij mocht meteen tegen warme bakker Jitze van der Meer, die elk nieuw lid onder handen nam. Op een gegeven moment deed Roel het verkeerd. Zet die maar even terug zei Jitze. “Waarom dan?” vroeg Roel. “Die wou het naadje van de kous weten”. Even later ziet Boomstra zijn oude trainer staan en volgt een hartelijke begroeting. Boomstra bevestigt dat ze in Soest destijds de juiste snaar geraakt hebben. “Ik vond het een prachtig spel en wilde er alles van weten En dat is nog steeds zo.”

Scholma en Kroesbergen vol lof
   
Behalve Roel Boomstra speelden ook Groninger Michiel Kroesbergen en Bafloër Auke Scholma een prima toernooi, waarin ze bovenin meedraaiden en uiteindelijk als vierde en vijfde eindigden. Kroesbergen ontpopte zich met tactisch en combinatief  sterk spel tot een van de smaakmakers van het toernooi. Hij is vol lof over zijn clubgenoot Boomstra. “Roel heeft erg sterk en constant gespeeld. Knap hoe hij met de druk is omgegaan, ook toen het wat minder ging. Een terechte kampioen.”
De 55-jarige Scholma kwam ondanks een ongelukkige kloknederlaag tegen Thijssen tot vlak bij het podium.  Hij betitelde Boomstra in zijn praatje namens de deelnemers als een groot kampioen. “Ik heb als iets kleiner kampioen met mijn 26 finales wel enig vergelijkingsmateriaal en moest even terugdenken aan 1983 toen ik zelf met twee ronden te gaan bovenaan stond en advies vroeg aan de onlangs overleden oud-kampioen Wim de Jong. Dat was zelf een compromisloze aanvaller en die zei dus dat ik gewoon de beuk erin moest gooien. Nou dat heb ik gedaan en dat liep dus niet goed af. Roel heeft ons vandaag laten zien hoe het wel moet. De bekroning op een ijzersterk toernooi.”