Boomstra spekkoper ondanks tegenwind

● Tactisch vernuft Michiel Kroesbergen
● Auke Scholma komt langzaam op stoom

DvhN 10 april 2012

Door Bert Dollekamp

Heerhugowaard  Met vier fraaie overwinningen op rij zette Roel Boomstra al meteen de toon in het NK dammen. Tijdens de paasdagen had de jonge grootmeester te kampen met tegenwind, maar omdat ook de concurrentie dure punten morste, is hij nog steeds spekkoper. Boomstra heeft nog een pittig weekje voor de boeg, met vandaag het beladen duel tegen Kees Thijssen. Ondertussen komt Auke Scholma langzaam op stoom en toont Michiel Kroesbergen zich een briljant tacticus.
Nadat Boomstra in een stijlvolle omsingeling de aanval van Marino Barkel tot puree had verwerkt, joeg hij de plaatselijke coryfeeën Mooser en Wijker combinatief over de kling. Toen vervolgens Ron Heusdens na een slordigheidje feilloos van het bord werd getikt, was de Emmenaar de gevierde man. Temeer een knappe prestatie, omdat de dambond met de voorkeursbehandeling van Boomstra en Pim Meurs (de twee mogen met een zesde plaats al naar de WK voorronde) de concurrentie van het duo op scherp heeft gezet. Het effect werd nog eens versterkt door de knullige nederlaag van titelverdediger Alexander Baljakin in de openingsronde. Zo heeft elke dammer wel iets om zich over op te winden, zodat winstpercentage en amusementswaarde navenant stijgen.
Michiel Kroesbergen en Auke Scholma laten zich niet onbetuigd. De moeizaam gestarte Scholma behaalde na een miskleun tegen Thijssen een modelzege op Van Berkel. Tegen Van den Akker en Meurs was de Bafloër op zijn post, waarna een gezonde aanval tegen Baljakin hem een al even gezond punt opleverde. In de slotweek valt er voor Scholma met een relatief licht programma nog veel te halen. Hetzelfde geldt voor Michiel Kroesbergen. Nadat zijn winst op Steven Wijker zelfs de grote Tsjizjov in vervoering bracht, ging de Groninger hard onderuit tegen Pim Meurs. Maar zowel tegen Boomstra als Baljakin hield hij zich uiterst inventief staande, om vervolgens met een tactisch meesterwerk theoreticus Luteijn voor jaren studiemateriaal te bezorgen.
Misschien kan Kroesbergen clubgenoot Boomstra nog van wat nuttige tips voorzien. Tegen Luteijn wist deze nauwelijks kansen te creëren en ook tegen Lemmen was er aanvankelijk niets te halen. Maar zie, in een uitgewoed standje verslapte zijn opponent en perste Boomstra er nog een sprintje uit, dat hem nog bijna de volle buit opleverde.
Vandaag kan hij tegen Kees Thijssen zijn borst natmaken. De vijfvoudig kampioen heeft per brief geprotesteerd tegen het keuzebeleid van de bond en zal zijn gelijk achter het bord willen halen.
Dammen kan Boomstra al, de mentale druk krijgt hij er gratis bij.

Uitslagen
4e ronde
: Van Berkel-Baljakin 0-2, Van den Akker-Meurs 1-1, Boomstra-Wijker 2-0, Luteijn-Mooser 2-0, Lemmen-Barkel 1-1, Thijssen-Scholma 2-0, Kroesbergen-Heusdens 1-1.
5e ronde: Meurs-Kroesbergen 2-0, Baljakin-Van den Akker 1-1, Scholma-Van Berkel 2-0, Barkel-Thijssen 2-0, Mooser-Lemmen 1-1,  Wijker-Luteijn 1-1, Heusdens-Boomstra 0-2.
6e ronde:   Van Berkel-Barkel 2-0, Van den Akker-Scholma 1-1, Meurs-Baljakin 1-1, Luteijn-Heusdens 1-1, Lemmen-Wijker 1-1, Thijssen-Mooser 1-1, Kroesbergen-Boomstra 1-1.
7e ronde: Baljakin-Kroesbergen 1-1, Scholma-Meurs 1-1, Barkel-Van den Akker 0-2, Mooser-Van Berkel 1-1, Wijker-Thijssen 0-2, Heusdens-Lemmen 1-1, Boomstra-Luteijn 1-1.
8e ronde: Van Berkel-Wijker 2-0, Van den Akker-Mooser 0-2, Meurs-Barkel 1-1, Baljakin-Scholma 1-1, Lemmen-Boomstra 1-1, Thijssen-Heusdens 0-2, Kroesbergen-Luteijn 2-0.
Stand:  1. Boomstra 8-12, 2. Meurs 8-10, 3. Baljakin, Van den Akker en Kroesbergen 8-9, 6. Luteijn, Thijssen, Scholma en Heusdens 8-8, 10. Barkel, Mooser en Lemmen 8-7, 13. Van Berkel 8-6, 14. Wijker 8-4.