Uit kampioenshout gesneden

‘Roel is echt van een ander niveau’

REPORTAGE  NK  DAMMEN

• Leerling Boomstra passeert meester Baljakin
• Eerste landstitel na glanzende remise

DvhN 16 april 2012

Door Bert Dollekamp

Heerhugowaard  In de belangrijkste partij uit zijn carriere ging Roel Boomstra manmoedig de strijd met zijn voormalig leermeester Alexander Baljakin aan. De 19 jarige Emmenaar slaagde na complexe verwikkelingen cum laude met een glanzende remise. Na een bronzen en twee zilveren plakken is zijn eerste grote titel binnen: kampioen van Nederland. 
10.00 uur.  De veertien deelnemers aan het NK dammen zitten klaar voor de laatste ronde. Centraal in de luxe bovenzaal in Hotel Jules schudden koploper Roel Boomstra en runner-up Alexander Baljakin elkaar de hand. Boomstra is zichtbaar gespannen. Maar hij heeft zich goed voorbereid. Remise is genoeg. Geen risico’s, heeft coach Rob Clerc hem op het hart gedrukt. Vandaag is het resultaat heilig.
10.30 uur.  Meteen al een lastige keuze. Boomstra kan afwikkelen naar een klassiekachtige stand. Of een open aanvalletje opzetten. Steeds zal Baljakin hem met zijn favoriete laveerspel kunnen bestoken. “Ik vond het allemaal niks”, zegt de Emmenaar na afloop. “Ik wilde niet achter de feiten aanlopen”. Met kloppend hart brengt hij het levensgevaarlijke Sargin detail met een verre voorpost op het bord. Beneden in de analyseruimte schudt Rob Clerc het hoofd. “Ik maak me grote zorgen. Dit was niet de bedoeling. Baljakin beheerst dit speltype als geen ander. Roel speelt met vuur.”
11.00 uur.    Damliefhebbers en familieleden druppelen binnen. Moeder Annemieke Boomstra is uit Emmen met Hijken DTC speler Jacob Okken meegereden. “We hebben de hele week aangebrand eten gehad, ik heb het verloop steeds op de computer gevolgd. Ik snap er niks van maar werd telefonisch bijgepraat door Jacob. Roel heb ik niet gesproken, die wil niet gestoord worden.” Okken heeft inmiddels poolshoogte genomen in de speelzaal. “Ik weet het ook niet hoor, het kan nog alle kanten op.”  Hij heeft vooraf een oefenmatch met Boomstra gespeeld. “Tegen veel grootmeesters kan ik me aardig staande houden. Maar bij Roel voel je toch een grotere druk, hij is echt al van een ander niveau.”
12.00 uur.  De ontknoping nadert. Demonstrateur Paul Oudshoorn neemt de mogelijkheden met het publiek door. Baljakin heeft onmiskenbaar voordeel. Maar een sluitende winst wordt niet gevonden. Grootmeester John van den Borst, onder andere trainer van Pim Meurs, verwacht dat Boomstra het gaat redden. “Die jongens weten precies waar ze mee bezig zijn. Doelgericht, hard werken, gedisciplineerd, die zie je ’s avonds echt niet in de bar. En vergeet niet dat ze al veel ervaring hebben en mentaal gehard zijn. Dat geldt zeker voor Roel, die schrikt niet meer van een complexe stand.”
12.45 uur. In de speelzaal dromt het publiek samen bij het bord van Boomstra. Deze haalt regelmatig zijn neus op en gaat af en toe verzitten.
Baljakin is als in steen gebeiteld in diep gepeins verzonken. Dan neemt hij een afwikkeling. Boomstra antwoordt binnen een minuut. Beneden haalt Clerc opgelucht adem. “Volgens mij heeft Roel het onder controle. Misschien zelfs voordeel. Als hij nu zijn interne computer aanzet, dan rekent hij het gewoon uit.”
13.15 uur. Met vaste hand levert Boomstra zijn 45e zet af. De jonge Drent zoekt ietwat onwennig naar de ontspannen houding die past bij het voldongen feit dat zich aankondigt. Dan kijkt Baljakin hem schouderophalend aan en stelt remise voor. Dat lijkt Boomstra een goed idee. Hij is kampioen van Nederland.

                                                                                                                  foto: Maarten van Leenen

UITSLAGEN  NK  DAMMEN
13e ronde: Mooser-Kroesbergen 0-2, Wijker-Barkel 1-1, Ron Heusdens-Auke Scholma 1-1, Roel Boomstra-Alexander Baljakin 1-1, Frits Luteijn-Pim Meurs 1-1, Jasper Lemmen-Jeroen van den Akker 1-1, Kees Thijssen-Anton van Berkel 1-1.
Eindstand: 1.Boomstra 13-18, 2.Baljakin 13-16 (+2), 3.Meurs 13-16, 4.Kroesbergen 13-14 (+1), 5.Scholma 13-14 (+1), 6.Thijssen 13-14 (+1), 7.Van den Akker 13-13, 8.Heusdens 13-12 (+2),
9.Van Berkel 13-12 (-1), 10.Lemmen 13-12 (-2), 11.Barkel 13-11, 12.Luteijn en Wijker 13-10,
14.Mooser 13-10 (-1)