Roel Boomstra strijdend ten onder

● Wereldkampioen te sterk in prachtig gevecht

DvhN 26 mei 2011

Door Bert Dollekamp

Urk  De wereldkampioen dammen moest er zelf aan te pas komen om Roel Boomstra een halt toe te roepen in zijn eerste WK. Nadat de Emmenaar een dag eerder een nadelig eindspel tegen Alexei Tsjizjov nog uiterst koelbloedig naar remise had geschoven, bleek titelverdediger Alexander Schwarzman in een schitterend gevecht op het scherpst van de snede te sterk voor de Emmenaar.
Het pleit voor Boomstra dat hij zich niet via een bloedeloze remise wenste neer te leggen bij een plaatsje in de subtop. Juist tegen de wereldkampioen zelf was dat zijn eer te na. Met een provocerende centrumopstelling lokte hij Schwarzman naar de randen van het bord, in de wetenschap dat de Rus in de omsingeling op zijn gevaarlijkst is. Er volgde een fascinerend duel, waarin Boomstra vrijwillig in de hekstelling ging staan en aan de andere kant een wig in de zwarte opstelling probeerde te drijven. Het ongebruikelijke en nauwelijks te berekenden spelbeeld kostte zeeën van tijd, zodat het resterende middenspel in hoog tempo moest worden afgeraffeld. In die fase gaf de routine van Schwarzman de doorslag. Met enkele actieve ruilen forceerde hij een schijf winst. De rest liet Boomstra zich niet meer bewijzen.
“Het was een heel complexe en spannende partij. Ik wist dat het gevaarlijk was wat ik deed. Ik baal natuurlijk dat het mislukt is, maar tegen Schwarzman weet je van tevoren dat je het ook kunt verliezen. Het zij zo.”