“Slechts” zilver voor Boomstra in jeugd WK

DvhN, 30 december 2011

door Bert Dollekamp

Mińsk Mazowiecki  Via een spectaculaire zege op medestudent natuurkunde Wouter Sipma toonde Roel Boomstra zich gisteren de beste dammer van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar voor dit onderonsje met zijn clubgenoot uit Hijken was de Emmenaar niet naar Polen afgereisd. Op de valreep van een ongekend succesrijk jaar verslikte de jonge grootmeester zich in het traditioneel rond de kerst opgediende jeugd WK, waarin hij de titel moest inleveren bij zijn eeuwige Russische rivaal Ainur Shaibakov. Bij de World Mind Games in Peking gebruikte Boomstra de Rus nog als springplank naar een fraaie bronzen medaille. Maar in het Poolse Minsk Mazowiecki waren de rollen omgedraaid. Al in de derde ronde troffen de twee kemphanen elkaar in een gevecht op het scherpst van de snede. Daarin toonde Boomstra zich in strategisch opzicht superieur, maar verkeek zich grandioos op een verraderlijke combinatieve dreiging, die zijn stelling en titelaspiraties als een kaartenhuis deed ineen storten.
Het pleit voor Boomstra dat hij de kop niet liet hangen en er nog het beste van probeerde te maken. Het aanstormend talent Martin van IJzendoorn werd hardhandig van het bord gezet en in de slotronde moest dus de met een twaalfde plaats teleurstellende Wouter Sipma eraan geloven.
Bij de meisjes kwam de Groningse Heike Verheul binnen in de schoot van het peloton, ver achter de Wit Russische Olga Federovich, die haar titel prolongeerde.