Boomstra beste junior ter wereld

DvhN 22 december 2010

● Dammer uit Emmen (17) maakt zich nu op voor WK voor senioren

Delfzijl/Naaldwijk  Roel Boomstra heeft zijn leidende positie op het wereldkampioenschap dammen voor junioren gisteren niet meer uit handen gegeven.

De 17-jarige Emmenaar speelde in Naaldwijk remise tegen de Wit-Rus Valjuk, terwijl ook de naaste concurrent Frerik Andriessen tegen landgenoot Feroz Amirkhan niet verder kwam dan een puntendeling.

Boomstra’s clubgenoot Wouter Sipma uit Hijken bleef na negen speelronden steken op twee punten achterstand. Sipma werd derde. Boomstra kwam in Naaldwijk vijf keer tot winst en speelde vier keer remise. Na zijn Europese juniorentitel van 2008 is deze wereldtitel de eerste echt grote prijs van Boomstra. Ondanks zijn immense talent greep hij op grote toernooien vaak naast de titels. In 2oo8 werd hij tweede op het WK voor aspiranten, het jaar erop volgde zilver op het WK en EK voor junioren. Vanaf mei speelt Boomstra het WK voor senioren in Emmeloord en op Urk.

Bij de meisjes was er gisteren de Groningse zustermoord: Mei-Jhi Wu had in de slotronde nog uitzicht op de titel, maar verloor dat na de nederlaag tegen Heike Verheul. Wu werd achtste, Verheul vierde.Olga Fedorovitsj werd kampioene.

Op het Groningen Seaports Masters in Delfzijl voegde veelvoudig wereldkampioen Alexei Tsjizjov zich in de vijfde ronde met een overwinning op Rufus Foster bij de koplopers. Kees Thijssen bleef tegen de Groninger Martin Dolfing steken op remise, terwijl ook Alexander Schwarzman de punten deelde met Alexander Baljakin.