Dammer Boomstra komt met de schrik vrij

DvhN 17 december 2010

Door Bert Dollekamp

Naaldwijk  De noordelijke equipe is goed van start gegaan in het jeugd WK dammen, dat tot en met 21 december in het prestigieuze viersterren Carlton hotel in Naaldwijk wordt gespeeld. Zowel nationaal jeugdkampioen Wouter Sipma als de grote favoriet Roel Boomstra spelen mee om de hoofdprijzen. Bij de meisjes doen ook de Groningse Heike Verheul en Mei-Jhi Wu bovenin mee. Vooral Verheul komt sterk voor de dag en wist gisteren bijna wereldkampioene Matrena Nogovitsyna te verslaan.

De spotlighs zijn echter gevestigd op het sterk bezette jongenstoernooi met enkele wereldtoppers, waaronder het Russische supertalent en titelfavoriet Ainur Shaybakov. Voorlopig moet de Rus Boomstra en Sipma naast zich dulden. Gisteravond speelden de twee clubgenoten bij Hijken DTC tegen elkaar, maar de voorspelde salonremise bleef uit. Met strak positiespel nam Boomstra het heft in handen, tot hij in tijdnood een geniepige doorbraakcombinatie overzag. Ten koste van een schijf wist de Emmenaar het stuk te vangen, maar hij had genoeg houtjes over voor de tocht naar de overkant van het bord, een dam en de bevrijdende remise.

STANDEN:
Junioren: 1. Sipma, Boomstra, Amirkan (WRus), Shaybakov (Rus) 3-5, 4. Van den Broek, Milshin (Rus), Andriessen, Daliga (Pol), Van IJzendoorn  3-4.
Meiden: Aminova (Rus) 3-5, Kvashinskaja (WitR), Heike Verheul, Overes, Valleeva (Rus) 3-4, 8. o.a.  Mei-Jhi Wu 3-3