Boomstra: gegokt en verloren

● Roel Boomstra gevloerd door Baljakin 
● Ook Martin Dolfing krijgt het lid op de neus

DvhN 13 april 2011

Door Bert Dollekamp

Wapenveld  De noordelijke greep naar de macht in het NK dammen is mislukt. Oud kampioen Martin Dolfing kreeg na acht jaar zonder nederlaag het lid op de neus van debutant Frerik Andriessen. En Roel Boomstra moest in een schitterend gevecht zijn meerdere erkennen in Alexander Baljakin.

De partijen tegen Baljakin lopen als een rode draad door Boomstra’s nog prille carrière. Als 16 jarige debuteerde hij in 2009 met een sensationele zege op zijn blunderende leermeester, die in de schaduw van Boomstra alsnog naar zijn eerste titel schoof. Vorig jaar in Emmen speelde Boomstra opnieuw mee in het voorste gelid, maar tegen Baljakin was hij dit keer veel te passief en werd geruisloos van het bord gezet. Voor Boomstra het sein om voortaan compromisloos de strijd te zoeken. Na een sterke eindsprint werd hij alsnog tweede, om er een jaar later in Wapenveld opnieuw in te vliegen. Ook tegen Baljakin gaf Boomstra nu vol gas, maar na een slordige ruil in het middenspel legde de Huissenaar op weergaloze wijze de open zenuw de stelling bloot. In vliegende tijdnood liet Baljakin zijn prooi nog bijna schieten, maar Boomstra greep opnieuw mis en ging in verloren stand door zijn vlag.
“Hij ligt me nog steeds niet, maar heeft wel geweldig gespeeld” aldus de 18-jarige. “Ik heb gegokt en verdiend verloren. Gewoon teveel fouten gemaakt. Maar daar is wat aan te doen. Ik krijg hem nog wel.”