Boomstra op dreef in World Mind Games

DvhN, 12 december 2011

Door Bert Dollekamp

Peking  Onder de slogan ‘Power of the brain’ zijn dit weekend in Peking de SportAccord World Mind Games van start gegaan. De klassieke denkspelen schaken, dammen, go, bridge en xianqi bundelen de krachten,  maar het zal nog wel even duren voor het evenement stevig op de kaart staat. Met name de schakers lijken enige moeite te hebben afstand te nemen van de gedachte dat de vorm der stukken iets over de diepgang zegt. Zodat de absolute schaaktop deze week zijn eigen feestje bouwt in de prestigieuze London Chess Classic. Maar wat niet is kan komen en dus zijn de Chinezen allang blij dat de dammers wel met een ijzersterk veld opdraven, waaronder de top drie van het afgelopen WK en de Nederlandse beloften Roel Boomstra en Pim Meurs.

Het toernooi wordt benut voor een gloednieuwe formule, waarbij de spelers elkaar in mini-matches met afnemende bedenktijd bekampen. Wie meteen wint krijgt 12 punten, maar vaak zal de beslissing pas na verloop van tijd vallen. Na een rapidpartij (9-3) en een blitzpartij (8-4) volgt een spectaculaire barrage,  waarbij de bedenktijd na elke remise doorloopt tot de beslissende fout komt of de vlag valt (7-5).
  
Roel Boomstra kan er voorlopig prima mee uit de voeten en ging voortvarend van start.
De Emmenaar klopte de Braziliaan Silva met 9-3 en versloeg zowel de nummer drie van het afgelopen WK Jean-Marc Ndjofang als oud wereldkampioen Guntis Valneris in een bloedstollende tie-break. Boomstra  moet minimaal tweede worden om verzekerd te zijn van de halve finale.
.

Roel Boomstra aan de winnende hand tegen Ndjofang
Foto: Jacek Pawlick