Georgiev velt Boomstra met fantastische truc

DvhN, 15 december 2011

Door Bert Dollekamp

Peking  Een leeg dambord met alleen in de twee uiterste hoeken een witte en een zwarte dam, die elkaar hongerig aankijken.
Het overkomt elke huisdammer wel eens, veel composities eindigen in deze fraaie oppositie, maar in de toernooipraktijk is het een zeldzaamheid. Toch overkwam het uitgerekend grootmeester Roel Boomstra in de halve finale van de World Mind Games tegen Alexander Georgiev.

Roel Boomstra en Alexander Georgiev in opperste concentratie

a
a
a
a

Foto: Jacek Pawlicky

Na een meeslepend gevecht had de Emmenaar de remise en een barrage binnen handbereik, toen de wereldkampioen op de valreep een duivelse valstrik in de stand vlocht. Hij offerde pardoes vier van zijn vijf stukken en pootte zijn laatste dam uitnodigend tegenover de dubbeldekker van de jonge Nederlander. Deze liet zich de rest niet meer bewijzen en gaf teleurgesteld op. Om vervolgens onomwonden zijn bewondering voor zijn tegenstander te tonen.
“Ik heb de hele partij onder druk gestaan, Georgiev heeft simpelweg een puike partij afgeleverd.” Boomstra’s tactiek was er mede op advies van bondscoach Rob Clerc op gericht het spel overzichtelijk te houden en Georgiev zonodig mee te trekken in het moeras van de barrages. Daar voelde de Rus echter niets voor en hij zadelde de Emmenaar slim ruilend op met enkele improductieve randschijven. Onder grote tijdsdruk vond Boomstra echter de beste verdediging en met twee dammen op de lange lijn leek de kust veilig. Tot Georgiev hem na precies honderd zetten alsnog te grazen nam. “Een fantastische truc”, aldus Boomstra.
Vandaag speelt hij om de bronzen plak tegen de Rus Getmanski. Deze ontsnapte in de tweede halve finale met een vijfvoudig offer tegen de Let Valneris, maar ging in de verlenging alsnog onderuit.