Het tweede op stoom

15-5 tegen Roden-Leek, een uitslag die hoger uit had kunnen vallen omdat al onze spelers voordeel hadden. Nou was Roden-Leek met drie invallers ernstig verzwakt. Het waren echter de invallers van Leek die nog als laatste aan hun borden zaten, dus aan hen lag het niet. De sluwe Bert Begeman was verhinderd omdat hij aan het Europees Kampioenschap veteranen, dat op 18 september in Korbach begint, deelneemt. Nou doet onze Henk Kalk ook mee. (Is die al zo oud?) Maar wat voor de een een goede voorbereiding is, is dat voor een ander niet. Begeman, ook een van de Mensonidesboys, zou dan tegen zijn oude vriend Hilko Koning hebben kunnen spelen. Daarmee is gelijk een verheugend feit genoemd. Hilko is eindelijk bereid gevonden in het tweede te spelen. Met zijn deelname aan het team zijn de kampioensverwachtingen toegenomen.

Na de teambespreking om 12 uur(!) was duidelijk dat, op twee spelers na, iedereen voor de winst moest gaan. In slechte omstandigheden werd de wedstrijd gespeeld. In de gesloten zaal was geen raam of deur open en er was geen airconditioning. Zelf heb ik regelmatig de zaal verlaten om extra zuurstof te tanken. Mijn tegenstander, Jaap Huizinga bleef de gehele partij achter het bord. Of dit van invloed was op de partij is niet geheel aan te tonen, maar de slechte kwaliteit van de zuurstofvoorziening is zeker van invloed op het denkvermogen.
 
Vanaf het begin was duidelijk dat we zouden winnen, alleen de grootte van de overwinning stond niet vast. Jaap deed de aftrap met een terechte overwinning. Rob Helwerda presteerde het om in een klassieke stand op de twaalfde zet 47-41 te produceren. Een elementaire fout in het klassieke spel. 1e klasse onwaardig. Op de 25ste zet werd 45-40?? Gespeeld waarna Jaap het simpel afmaakte. Na 25.32-28 is het allemaal nog onduidelijk hoe het verder moet.
 
Henk Kalk wist vervolgens niet te winnen van Dennie van Dijk die met een ruiltactiek op remise uit was.
 
Henk ruilde de randschijf op 35 van zijn tegenstander weg. Zelf hou ik er van om deze schijf te handhaven als combinatieschijf. Het bordoverwicht was niet groot genoeg. Gevreesd moet worden dat in de eerste klasse Henk nog wel meer van dit soort gruwelpartijen gepresenteerd krijgt. Gelukkig zal hij wel de meeste winnen, maar leuk is anders.
 
Ook Rik Smit had voordeel, maar wist dat niet uit te buiten. Ik liet de tweede winstpartij aantekenen. Jaap Huiznga is een lastige tegenstander die ook graag ruilt tegen sterker geachte tegenstanders. Nu wist ik hem een voorpost op te dringen die verloren ging, waarna ik nog secuur moest spelen. In een twee om drie gaf hij uiteindelijk op. Bert Dollekamp speelde een goede aanvalspartij die hij terecht won.
 
Benjo Verberkt speelde tegen de kopman van Leek Eric van Sonderen. Van te voren was duidelijk dat een punt goed zou zijn voor Benjo. Hij hield zich keurig aan de afspraak. Benjo hield het overzichtelijk en kwam geen moment in gevaar, had zelfs het betere van het spel. Een goed begin van het seizoen voor Benjo.
 
Berend Plijter had niet genoeg voordeel. Zijn tegenstander wikkelde netjes af naar remise. Hilko Koning behaalde een gedegen overwinning na een spannende opening.
 
Ook Herm Jan Brascamp had overwicht, maar moest remise toestaan. Op de 51ste zet had hij nog een ultieme poging voor winst kunnen doen met het offer 25-20! En 39-33.
 
Hans van der Laan deed het als invaller ten slotte zeer goed door overtuigend te winnen van de bepaald niet zwakke Gerrit Lieffering.
 
De ouverture van het seizoen van het tweede team van Hijken was in tegenstelling tot vorig jaar goed. Met de versterking voor het team met de toetreding van Hilko Koning en het sterke optreden van invaller Hans van der Laan ziet het er goed voor het team om de degradatie binnen een jaar weer ongedaan te maken.
 
Naschrift Hilko: Hijken 2 is het enige team in de eerste klasse A waarvan niet alle partijen zijn ingevoerd! Daar moeten we toch afspraken over gaan maken.

6 Responses to Het tweede op stoom

 1. Roel de Vries says:

  Het zou misschien beter zijn eerst even tot 10 te tellen voordat er aan belediging grenzende opmerkingen over een tegenstander worden gemaakt in de sfeer van 1e klas onwaardig. Kijk op de site na afloop van een ronde en dan zie je dat er in elke klasse vergelijkbare fouten of nog grotere worden gemaakt. Wat is het nut ervan om er zo op te reageren.
  We zijn tenslotte maar mensen en mensen maken fouten. En die opmerkingen er achteraan over welpenzetje vond ik helemaal beneden peil.
  Wat de temperatuur in het speellokaal betreft, het was inderdaad erg warm maar er was
  gewoon niets aan te doen. Maar dit gold voor beide partijen.

 2. Rob says:

  Had de schrijver van dit stuk ook last van zuurstofgebrek?
  Is het normaal om iemand die voor z’n plezier een partij speelt af te kraken met: 1e klas onwaardig! Het zal dat zo zijn dat ik de partij verpruts heb, maar de fout lag bij zet 22, en niet die 47-41. Zet 22 had 27-21 moeten zijn, dan was het een heel andere partij geworden.

  • Jaap Knipper says:

   Hallo Rob, Jaap en Siep,

   Ik ben het met Rob en Jaap eens dat de woordkeuze van Siep niet juist is.
   Ook 47-41 heeft mij natuurlijk verbaast. Het is natuurlijk ongebruikelijk om zo’n zet te spelen. Dat er later toch nog mogelijkheden voor Rob komen ligt waarschijnlijk meer aan mijn spel dan aan 47-41.

   • Jaap Knipper says:

    Ik bedoel natuurlijk Tom Huizinga ipv Jaap

    • Siep Buurke says:

     Beste Jaap,

     Ik ben verbaasd over jou reactie. Met mijn woordkeuze is niets mis mee. Die zet was gewoon prut. Als ik dit niet meer kan zeggen, kan ik niets zeggen. Ik had eigenlijk willen zeggen een welpenzetje. Maar dat zou een belediging zijn voor welpen, die weten hoe je in klassiek moet spelen. Ik moet iets over een partij kunnen zeggen. Ik zeg daarbij niets over de persoon. Als het persoonlijk opgevat wordt zegt dat niets over mij, maar over degene die zich blijkbaar persoonlijk aangesproken voelt. Ik was oorspronkelijk niet van plan te reageren, maar als een teamgenoot een oordeel over mij uitspreekt, moet ik wel reageren. Ik zal verder niet reageren. Wel persoonlijk natuurlijk. Groet, tot zaterdag, Siep.

 3. Tom huizinga says:

  Beste Siep,
  Jouw verslag gelezen hebbende moet ik toch wel concluderen dat het zuurstofgebrek
  mogelijk jouw empatisch vermogen heeft aangetast, anders kan ik het mij niet voorstellen dat jij het spel van een mededammer als “1ste klasse onwaardig”
  kunt betitelen.
  Wel hoop ik dat de aantasting van korte duur zal zijn.
  Vr. groet,
  Tom Huizinga.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.