2 maart 2017 – 41

Voorbeschouwing op World Cup Final

English version

Morgen begint in een van de grootste damcentra van de wereld, Oefa (Rusland) het ‘World Cup Final’ toernooi. De mannen- en de vrouwengroep hebben een aantrekkelijk deelnemersveld dat een rondtoernooi speelt. Het prijzengeld is hoog met in totaal 5 miljoen roebel (meer dan 80 000 euro met de huidige koers, gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen). De officiële website is http://ufa17.fmjd.org/, waar de partijen (hopelijk) live worden uitgezonden. Voormalig wereldkampioen bij de vrouwen Darja Tkatsjenko (check haar twitter account en facebook profile) is ook naar Oefa afgereisd – niet als speelster, maar als journalist; mogelijk geeft zij ook (live)commentaar bij de partijen.

Commotie

In de aanloop naar het toernooi was er enige commotie over de selectie van deelnemers, voornamelijk door de open brief van de Oekraïnse topspeelster Viktoriya Motrichko aan de president van de FMJD. Haar belangrijkste punt is dat slechts één deelnemer op basis van de World Cupranglijst is gekozen, terwijl de naam ‘World Cup Final’ erop wijst dat het grootste deel van de deelnemers van deze ranglijst komt. Op Facebook hebben behoorlijk wat sterke spelers en officials gereageerd op haar brief, waar ze haar in steunen. De algemene conclusie was evenwel dat de naam ‘World Cup Final’ slecht gekozen is; als het toernooi een meer algemene naam zou hebben was er geen probleem – behalve het ontbreken van een World Cup Final.

Toernooiformat

Als gezed spelen de spelers een rondtoernooi. De puntentelling is echter ongebruikelijk: aan een overwinning in de reguliere partij wordt een 5-0 score toegekend, terwijl er in geval van een remise een Lehmann-Georgievbarrage (LG) volgt, waarin een overwinning tot een 3-2 score leidt. Dit is een nieuwe puntentelling die in de trend van de laatste jaren past, waarin verschillende systemen (bijvoorbeeld World Cup Wageningen 2013, Heerhugowaard Mastersgroep 2015 en de WK-match vrouwen 2016) zijn uitgeprobeerd. Voor het systeem in de Heerhugowaard Mastersgroep (wat ook een rondtoernooi was) pakte ongelukkig uit: de spelers stelden en masse de strijd uit tot de blitzpartijen, hetgeen leidde tot slechts 3 overwinningen in 45 reguliere partijen. We zullen zien hoe het systeem in het komende toernooi zal uitpakken; persoonlijk ben ik wat wantrouwig aangezien drie LG-overwinningen (3+3+3=9) evenveel opleveren als een overwinning in een reguliere partij en twee LG-nederalgen (5+2+2=9). Zullen de spelers het de moeite waard vinden all-in te gaan, of zullen ze wachten tot de barrages?

Deelnemers en officials. Foto: Facebook Jacek Pawlicki

Participants and officials. Photo: Facebook Jacek Pawlicki

Deelnemers

Mannen

Vrouwen

 1. Alexander Georgiev RU (2435)
 2. Roel Boomstra NL (2431)
 3. Alexeï Tsjizjov RU (2400)
 4. Guntis Valneris LV (2363)
 5. Jan Groenendijk NL (2357)
 6. Murodullo Amrillaev RU (2338)
 7. Ainur Shaibakov RU (2337)
 8. N’Diaga Samb SN (2336)
 9. Allan Silva BR (2312)
 10. Manlai Ravjir MN (2221)
 1. Zoja Golubeva LV (2253)
 2. Tamara Tansykkoezhina RU (2248)
 3. Aygul Idrisova RU (2235)
 4. Olga Kamychleeva NL (2231)
 5. Natalia Sadowska PL (2227)
 6. Matrena Nogovitsyna RU (2226)
 7. Elena Cesnokova LV (2145)
 8. Vitalia Doumesh NL (2125)
 9. Alia Aminova RU (2073)
 10. Nyamjargal Munkhbaatar MN (1990)

Mannen

Volgens mij heeft het mannentoernooi vier duidelijke favorieten: de huidige wereldkampioen Boomstra en voormalig wereldkampioenen Georgiev, Tsjizjov en Valneris. Boomstra was genadeloos in de WK-match tegen Groenendijk, maar kan hij ook een dergelijke heerschappij laten zien in een toptoernooi? Georgiev heeft lange tijd geen toernooien gespeeld, maar lijkt altijd klaar te zijn om zijn hoogste niveau te laten zien. Tsjizjov heeft zich gekwalicifeerd als Europees kampioen en heeft goede scores tegen zijn meeste opponenten. Valneris is sterk gedaald op de ratinglijst, maar is nog steeds een speler van de bovenste plank. De gevechten tussen deze spelers zullen waarschijnlijk uitlopen op barrages, die beslissend kunnen zijn voor de eindklassering bovenin.

De volgende ‘groep’ spelers (vicewereldkampioen Groenendijk, Amrillaev, Shaibakov en Samb) zijn outsiders voor de eindzege. Groenendijk en Shaibakov staanbekend om hun agressieve speelstijl, maar ook voor hun tijdproblemen; als die problemen niet leiden tot (te veel) grote fouten, kunnen ze gelijk opgaan met de vier favorieten. Amrillaev houdt van sneldammen en zal zijn toernooistrategie daar op aanpassen; zijn recente zege in het Cannes Open laat zien dat hij in goede vorm is. Samb is de meest onvoorspelbare speler, gevaarlijk voor iedereen – inclusief zichzefl; he werd Afrikaans kampioen in 2016 met een indrukwekkende score van 25 uit 17.

De Zuid-Amerikaanse trots Silva en Aziatisch kampioen Ravjir completeren het gezelschap. Silva heeft laten zien de sterkste spelers van de wereld te kunnen weerstaan (gezien zijn ongeslagen status op het WK 2015), maar is normaal gesproken niet in staat te scoren. Ravjir zal de belangrijkste ‘prooi’ voor de anderen zijn en zal twee zware weken tegemoet gaan. Hoe dan ook kan hij elke ronde verrassen en zo een grote invloed op de eindrangschikking hebben!

Ik denk dat de kampioen ten minste twee overwinningen in reguliere partijen moet hebben (met een bijna feilloze LG-score); drie overwinningen geeft een buffer om wat LG-nederlagen te compenseren, terwijl (een bijna buitenaardse) vier ‘5-0’s de eindzege zal garanderen!

Vrouwen

Het vrouwentoernooi is veel onvoorspelbaarder; de top zes zal waarschijnlijk vechten om de bovenste plaatsen, waarvoor ze praktisch gelijke kansen hebben. Recordkampioen Golubeva heeft de hoogste rating, maar heeft lang niet gespeeld en houdt niet van blitz en is dus niet de eerste favoriet. Tansykkoezhina en Kamychleeva zijn de andere vertegenwoordigers van de ‘vorige’ generatie, terwijl Sadowska (huidige wereldkampioene) en Idrisova (huidige Europees kampioene) samen met Nogovitsyna the topspeelsters van de huidige generatie zijn. Die laatste drie zouden een voordeel kunnen hebben in de snellere partijen, vooral als het toernooi haar einde nadert; net zoals in het mannentoernooi zullen deze waarschijnlijk de eindstand bepalen. En er is ook een andere soortgelijke vraag die gesteld kan worden: kan Sadowska een rondtoernooi winnen, nadat ze de WK-match heeft gedomineerd?

Cesnokova, Doumesh en Aminova zijn outsiders voor de bovenste plaatsen; waar Doumesh moet vertrouwen op haar ervaring, moeten Cesnokova (17) en Aminova (24) het juist hebben van hun ‘jongheid’. Vooral Cesnokova’s partijen zullen bekeken worden, aangezien zijn de meest veelbevolende getalenteerde meisje is (Golubeva’s pupil) die wacht op een grote doorbraak in een vrouwentoernooi. Nyamjargal zal waarschijnlijk dezelfde rol hebben als Rajvir bij de mannen, hoewel haar rating misleidend kan zijn; in ieder geval zal iedereen druk voelen om tegen haar te winnen.

Eerste ronde

Morgen begint de eerste ronde om 11 uur lokale tijd (GMT+5; dat betekent 7 uur in Nederland) en de LG-barrages staan gepland om 17 uur lokale tijd (13 uur in Nederlands). De paringen staan op de toernooiwebsite en het toernooi gaat van start met interessante duels zoals Tsjizjov-Shaibakov en Georgiev-Samb! Ik zal zeker de partijen nauwlettend volgen en hope wat updates tijdens en na het toernooi te kunnen plaatsen. En, als chauvinist, zeg ik: moge de Nederlanders winnen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.