24 MEI, DE EERSTE RONDE:
‘….SPEELT U AL LANGER, MIJNHEER DONKERS….?’

 
Benjo Verberkt speaking

In de meest sterk denkbare opstelling (Hans Jansen, Henk Kalk, Benjo Verberkt en Kor de Groot) toog Hijken DTC naar Huissen voor de eerste voorronde van de nationale beker voor viertallen. 3 potjes spelen met een versneld speeltempo. ‘Ja, ja, Hans. De punten zullen vandaag van jou moeten komen’, aldus Henk Kalk in de voorbespreking. Tijdens het toernooi wist Hans deze woorden hardhandig doch meesterlijk te logenstraffen.
Het meest bijzondere fragment op deze dag deed zich voor voorafgaand aan de eerste wedstrijdronde. Hans Jansen mocht aantreden tegen de talentvolle Owen Donkers en maakte met hem kennis. ‘Speelt u al langer, meneer Donkers?’, een vraag zoals alleen Hans Jansen die kan stellen. Kwaaddenkende mensen zouden in deze vraag een verderfelijke vorm van psychologische oorlogvoering kunnen vermoeden. Mensen die Hans Jansen kennen weten echter beter. Hans stelde de vraag natuurlijk vanuit volstrekt oprechte intermenselijke belangstelling! …Dit laat overigens onverlet dat zowel Henk als Benjo ‘natte plekken’ kregen van ingehouden binnenpret….
Historici onder ons, geachte lezeres, zien een sterke overeenkomst tussen de vraag van Hans en het optreden van Drents Tiental icoon Otto Drenth in de negentiger jaren van de vorige eeuw. Voor een bondswedstrijd mocht piramidekoning Otto aantreden tegen oud-wereldkampioen Sjtsjegolev. Otto, bij het handenschudden en kennismaken voorafgaande aan deze wedstrijd: ‘Nooit van heurt. Sjegolef, hoe schrief ie daat?’…. De vraag dient zich aan: ‘Is Hans Jansen het DTC-icoon naar de kroon aan het steken?’
Hans beantwoordt deze vraag binnen een kwartiertje. Meesterlijk!!! Hij verliest in het vroege middenspel van Owen. En hij geeft daarmee het signaal af: ‘Nee, de punten komen niet alleen van mij; we doen het samen!’ Mét deze prikkel leidde de vaandeldrager het team naar een geruisloze plaatsing voor de 2e ronde. Gebroederlijk kon het viertal, elk met dezelfde plusscore van 4 uit 3, tevreden huiswaarts keren.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.