7 JUNI, DE TWEEDE RONDE: ‘DE HANS-JANSEN-SHUFFLE…’

Benjo Verberkt speaking

Met een ernstig verzwakt team moest Hijken aantreden voor de tweede ronde. Ja, geachte lezeres, zowel Henk Kalk als Kor de Groot waren verhinderd. Gelukkig lukte de wedstrijdleider het om Auke Scholma en Wouter Sipma bereid te vinden om in te vallen en op deze wijze het verlies enigszins te compenseren. Gelukkig waren Hans en Benjo wél van de partij…

DIOS Achterhoek - Hijken DTC (1-7)

DIOS Achterhoek – Hijken DTC (1-7)

Achtereenvolgens moest worden aangetreden tegen Dios Eibergen, DDV en De Oldehove. Volstrekt geruisloos wist Hijken deze 3 partijen naar de winst te schuiven. Geen centje pijn.
In deze tournooironde deed zich een viertal indrukwekkende fragmenten voor!
Allereerst mag genoemd worden de wijze waarop Auke Scholma in de laatste ronde de heer Leijenaar van De Oldehove wist te vloeren. In een zeer dun standje kluunde onze Groningse Fries langs de volop remisemarges. En met uiterste, en ook noodzakelijke, precisie stelde hij daarmee de eerste plaats in de poule veilig.

Hijken DTC - DVV Voorthuizen (5-3)

Hijken DTC – DVV Voorthuizen (5-3)

Indrukwekkend was ook de wijze waarop Wouter Sipma zijn tweede partij speelde. Na 20 zetten stonden er nog 38 schijfjes op het bord (!!). De wijze waarop Wouter, vanuit een korte vleugel opsluiting, zijn tegenstander begeleidde naar een combinatieve euthanasie was voor de neutrale toeschouwer waarlijk om van te smullen. Meesterlijk!
Niet zozeer indrukwekkend maar veeleer vermakelijk was de partij die Benjo speelde tegen de ‘verschrikkelijke’ Jan Algra van De Oldehove. In een superblitz tempo raffelde Benjo een 30 jaar oude huisvlijtvariant af: 63 zetten in twee en een halve minuut. De sympathieke Algra speelde vrolijk in hetzelfde tempo mee. Dat hij het overmachtseindspel niet in winst wist om te zetten deed Benjo af met: ‘Ach, puntje is genog!’

'De Hans Jansen-shuffle'

‘De Hans Jansen-shuffle’

De schoonheidsprijs, beste lezeres, ging echter naar Hans Jansen in zijn eerste partij tegen Eibergen. Hans deed het al eerder! In de beslissingswedstrijd om het Nederlands kampioenschap tegen Huissen wist Hans een schier onvermijdelijk geachte remise door een spitsvondige combinatieve trouvaille om te zetten in winst. Het wedstrijdverslag is inmiddels de wereld overgegaan! En, dames en heren, op zaterdag 7 juni, in een rapid-partij deed Hans het weer! De ‘Hans Jansen Shuffle’ is geboren!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.