Dammer Boomstra begint in Groningen aan jacht op WK-titel

logoDvhNToen Roel Boomstra (23) amper twee turven hoog was, kreeg hij de vraag wat hij later wilde worden. Wereldkampioen, flapte Boomstra er meteen uit. ,,Wist ik veel dat ik een beroep had moeten noemen. Ik dacht alleen maar aan dammen.”

Hoewel Boomstra anno nu natuurkunde studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de oud-Emmenaar nog steeds hetzelfde doel voor ogen. Het verschil? Die wereldtitel ligt nu voor het grijpen.
Want Boomstra en zijn rivaal Jan Groenendijk (18) strijden in december in een Nederlands onderonsje om de hoogste eer in de damwereld, zo wordt vandaag wereldkundig gemaakt. De Rijksuniversiteit Groningen is gastheer van de twaalf partijen tellende match, die begint in het Van Swinderen Huys, waar Boomstra en Groenendijk op 3, 4, 5 en 6 december de eerste vier partijen afwerken.
De gemeente Groningen, het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), het Sport Science Instituut Groningen (samenwerking gemeente, Hanzehogeschool, Universiteit en UMCG) en Damgenootschap Het Noorden ondersteunen het initiatief.
Na ‘Groningen’ trekt de damkaravaan naar Wageningen – de woonplaats van Groenendijk – voor de volgende drie ontmoetingen van 8 tot 10 december. De partijen acht tot en met twaalf (plus eventuele barrage) vinden tenslotte van 12 tot en met 18 december plaats in Den Haag.
Groenendijk en Boomstra – de nummers twee en drie van het WK van 2015 in Emmen – mogen om de mondiale titel spelen, omdat de huidige Russische wereldkampioen Alexander Georgiev al in een vroeg stadium liet weten geen gebruik te maken van zijn recht op de match.
Er komt dus hoe dan ook een nieuwe Nederlandse wereldkampioen, de eerste sinds Harm Wiersma in 1984. ,,Ik had nooit verwacht dat ik om de wereldtitel zou spelen tegen een jongere dammer”, zei
Boomstra.,,Ik ben zelf een van de opkomende jongelingen, maar Jan is nog vijf jaar jonger. Ik kijk enorm uit naar de match.”
Zelf speelde Boomstra nog nooit een grote wedstrijd in Groningen. ,,Bij het NK in 2005 was ik bordenjongen. Ik moest de zetten uitleggen aan het publiek. Ook toen wilde ik ooit wereldkampioen worden. Ik hoop dat het er nu van gaat komen.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.