Eerste op scherp tegen Gouda: 15-5

Door Wouter Sipma

Hijken DTC heeft in de tweede ronde in de Ereklasse opnieuw met 15-5 gewonnen. Damlust Gouda, dat in de eerste ronde nog verraste met een 10-10 gelijkspel tegen Culemborg, kwam op bezoek en kon hun stunt niet herhalen.

Reden daarvoor was dat in deze doelpuntrijke wedstrijd (6-1) al onze spelers op scherp stonden. Daar zit een verhaaltje achter en voor een verslagschrijver is dat mooi makkelijk. Het zit zo: vlak voor de start van de thuiswedstrijden komen we als team nog even bijeen in de coulissen van de Dorpshoeve. Zonder uit te weiden over de nut en noodzaak van een dergelijke intervisie paringen, ben ik ervan overtuigd dat dit geholpen heeft bij deze uithaal.

Hans kwam namelijk met de confessie dat hij van plan was te openen met 35-30, de meest agressieve en risicovolle openingszet; ‘het is immers de tweede ronde, we moeten toch langzaam wat scherper beginnen te spelen’. Dat topgrootmeester Erno Prosman tot de mogelijke tegenstanders behoorde, had hij daarbij niet per se in acht genomen. Onwetendheid over de vraag of Hans daadwerkelijk was afgestapt van zijn plan plus de op papier gevaarlijke paring Jan Ekke tegen Martijn van IJzendoorn maakten dat er iets van – gezonde – spanning in het team te bemerken was. Op alle andere borden hadden we op papier wel overwicht, maar iedereen besefte dat winstpartijen toch écht nodig waren.

En zo geschiedde. Als eerste won Martin van André Venema, nadat Martin stiekem een KVO had ingenomen en even later een schijf won. Erno Prosman bracht Damlust op gelijke hoogte door gedecideerd de gewaagde opzet van Hans af te straffen. Maar vervolgens leverde die opzet een hele reeks punten op.

Aleksej neutraliseerde Ben Provoost; ze hebben exact dezelfde rating en ook op het bord werd het evenwicht niet verbroken. Harm gaat dit seizoen verder waarmee hij vorig seizoen druk mee bezig was: winnen. Opnieuw was Sven Winkel (vorig jaar nog uitkomend voor DeZ Culemborg) slachtoffer; diens aanvalsdrift bracht hem tot diep in Harms stelling, wiens verdedigingslinie als een huis stond. Aan de overkant doorboorde Harm met speels gemak de van verdediging gespeende rechterflank.

Met een vermetele zet in de opening (16. … 14-20?!) stelde Jan Ekke zijn sterke opponent Martijn van IJzendoorn een vraag: een saaie partij of levensgrote risico’s? Van IJzendoorn koos voor dat laatste (onder Hans’ betovering?) en had daar bijna de prijs voor betaald: Jan Ekke speelde sterk en vergat alleen het laatste duwtje te geven: helaas remise (we moeten kritisch blijven).

Auke stond de hele partij wel beter tegen Richard Mooser, maar nóg beter werd het niet: Gouda haalde hun vijfde punt winnen en dat bleek het laatste. Aan het eerste bord had Hendrik in Teun van de Krol een tegenstander die wel leuk wilde omsingelen; een mooie gelegenheid om te tonen dat Hendriks aanvalstechniek prima op orde is. Een 1-om-2 dreiging beslechtte het lot van Van de Krol.

De jonge Groningers haalden de laatste overwinningen binnen. Wouter W. speelde een mooie partij tegen Björn Winkel; toen laatstgenoemde in het eindspel het verdiende punt voor het oprapen had, vergaloppeerde hij zich en was het Wouter die twéé punten raapte. De andere Wouter had een lange partij tegen Harry Clasquin;  na een veelbelovende opening vervlakte het spelbeeld en werden schijven geruild tot er nog een 4-om-4 op het bord stond, die Clasquin tot opgeven noopte. Partij van de dag was die van Roel tegen Peter van Eck. Na vele decorwisselingen kwam Roel duidelijk als overwinnaar uit de strijd. Het moment Van Eck opgaf leek vroeg, maar bleek niet onterecht.

En zo betaalde een investering op één bord zich driedubbel uit op de andere borden. Maar, Hans, zoiets werkt natuurlijk maar één keer! Wie offert zich de volgende ronde op, tegen DES Lunteren?

Speel de partijen van deze ronde na op Toernooibase.

1 Response to Eerste op scherp tegen Gouda: 15-5

  1. Auke Scholma says:

    Mooi stukje Wouter, maar niet overmoedig worden. Lunteren uit, altijd lastig.
    Nou vooruit, offer jij je dan maar op door een degelijke partij te spelen.
    Maken wij de grapjes wel.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.