Genoten!

Bert Dollekamp

Nu laat dat genoten maar weg. Afgezien van de prima ontvangst en organisatie in Heerde (met alle partijen live op tv) hebben we ons flink bij de neus laten nemen. Wie dan wint kan wegdromen met de gedachte dat het niet aan hem gelegen heeft. Laat ik daarom meteen maar een verslagje maken, in de hoop de kater een beetje weg te spoelen.

Om met mezelf te beginnen. Zag er aardig uit tegen het grote 11 jarig talent Berke. Maar ja als je dan ziet dat er toch weinig van klopt. Tot twee keer toe kan wit 18-23 vrij simpel pareren met de eerste keer 25-20 en de tweede keer 35-30. Enige pre was dat mijn opening (ooit een keer gespeeld tegen Rob Clerc met een enorme aanval en bijna winst …) toch wat onzekerheid zaaide, zodat mijn opponent geen tijd meer had te bedenken dat er niks aan de hand was. Per saldo mocht ik echter niet klagen.

Toen was het bij Herm Jan al remise. Had mogelijk meer ingezeten als hij met 24 … 18-23! losruilen linkervleugel had gefrustreerd. In de partij verwaterde het snel.

Tja en wat er toen allemaal gebeurde: eerst overzag Benjo in minimaal gelijkwaardige stand beslissende een doorbraak naar 45.
OK kan gebeuren (1)

Vervolgens rampspoed bij Jan Mente. Onze topscorerer speelde het weer vlijmscherp tegen de qua sterkte tweede Hagenees Gerard de Groot. Maar alsof de duvel ermee speelde, ook nu een fatale doorbraak naar veld 45.
OK kan gebeuren, maar liever niet op dezelfde dag (2)

Ondertussen was Siep na krom klassieke omwegen nog in een prettig ogend afspel beland. Tot hem het afschuwelijke 42. … 13-18 ontglipte, waar 24-30 (ook een zet eerder) in elk geval voor zwart geen centje pijn oplevert.
OK kan gebeuren, maar liever niet op dezelfde dag (3)

Met redelijk gezonde stellingen voor Kor, Rik en Berend, nadeel bij Jaap en een explosieve stand bij Henk kon het nog steeds, zeker toen Berend zijn tegenstander met fraai gepolijst positiespel van de mat tikte.
Maar ach, de grieperige Kor koos met het oog op de stand, achteraf ten onrechte schrijft ie op toernooibase, voor “riskant klassiek”, waar 27. … 20-25 28. 49-44 25×34 29. 44-40 14-20 30. 40×29 19-24 31. 29-23 12-18 32. 23×12 07×18 zeker een punt had opgeleverd. Misschien had je 32. … 18-23 dan nog door 12-17 kunnen vervangen. Zoals het ging ging het inderdaad helemaal mis.
OK kan gebeuren, maar liever niet op dezelfde dag (4)

Zou Rik ons dan net als twee jaar terug tegen Geleen nog redden? Met mooi beheerst spel had hij er inmiddels een aanvalletje uitgeperst, maar de 7 om 7 zag er weliswaar prima uit, maat bleek toch te dun om chocola van te maken. Waarmee het pleit feitelijk beslecht was, omdat Jaap tegen de solide Malahe alle zeilen moest bijzetten om er een puntje uit te halen, wat hij als bijna altijd bekwaam deed.

De mooiste partij van de middag was die van de ook al grieperige Henk tegen ons voormalig lid Wim Bremmer, met afstand de beste Hagenaar en vooral tactisch een uiterst gevaarlijke speler. Het werd een partij waarin de kansen voortdurend wisselden en onze teamchef alles uit de kast haalde om de dreigende teamnederlaag nog af te wenden. Maar een concrete winst zat er volgens de geleerden voor beiden niet in.

We kunnen hoog en laag springen, maar we hebben het gewoon niet gered. En laten we wel wezen, Den Haag was vandaag minstens zo goed als pak hem beet Huizum of Eibergen in onze eigen klasse. Met bovendien windkracht 12 in de rug.

KOR slijpt op Toernooibase nu al de messen voor volgend jaar: “Aan Hijken de opdracht volgend damseizoen 2016/2017 misschien eens te stunten en met alle 3 teams (ereklasse, eerste klasse en tweede klasse) kampioen te worden, wie weet … ”
Zo mag ik het horen Kor. Ik denk wel dat onze clubleiding bij het samenstellen van de teams alert moet opereren, met inachtnemning van ieders gezonde ambities. Voor mij persoonlijk geldt dat ik me graag weer beschikbaar stel voor het tweede team!

Rest mij om jullie hartelijk te danken voor weer een plezierig seizoen. En in het bijzonder onze onvolprezen teamchef Henk Kalk. En laten we vooral niet vergeten, dat we mede dankzij onze geachte afgevaardigden Henk en Jan Mente wel ALLEMAAL kampioen van Nederland zijn!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.