Georgiev winnaar, Roel Boomstra derde

Donderdagochtend eindigden Valneris – Georgiev en Boomstra – Getmanski in remise. De barrages vonden op de slotdag vrijdag plaats. Roel versloeg Getmanski in de tweede blitzpartij, de beslissing in de finalepartij viel pas na 9 partijen in het voordeel van Georgiev uit. Lees het verslag van Bert, bekijk de foto’s van en geniet van de besprekingen heet van de naald door Ton Sijbrands en Auke Scholma van de halve finale Georgiev – Boomstra.
Het is interessant, naar het tijdgebruik te kijken. Vanaf de derde blitzpartij hadden Georgiev en Valneris 15 minuten plus 2 seconden per zet voor alle partijen samen. Twee seconden per zet, daar wen je aan! Aan het begin van de vijfde partij hadden de strijders elk 13 seconden op de klok. Voor de negende partij had Georgiev 31 seconden, Valneris 34. Het “verbeterde” Georgiev-systeem (de twee seconden extra per zet is nieuw) heeft als voordeel, dat simpel “door de klok jagen” niet meer mogelijk is. Gevolg is wel, dat je niet meer met zekerheid kunt zeggen dat het spel na een half uur uit is.
Is het nieuwe systeem, waarbij iedere partij zonodig met barrages tot een beslissing komt, een succes? Op het eerste gezicht wel. Er is veel spektakel voor de kijkers. Een directe overwinning wordt ruim beloond. In een tweekamp kan het verleidelijk zijn, voortdurend op veilig te spelen en te hopen op een kans. In een rond toernooi haal je zo geen hoge score. We zijn benieuwd naar Roels oordeel.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.