Hartelijk gefeliciteerd!

Door Wouter Sipma

Een slinger met de tekst ’Hartelijk gefeliciteerd!’ hing aan de muur in de speelzaal van DC Apeldoorn. Samen met de gratis consumpties was dit wel een erg warm onthaal voor het Eerste. De nogal vroege felicitatie bleek terecht: het topteam van Apeldoorn werd zeer overtuigend met 8-12 verslagen!

De opstellingen in het handschrift van Evert Davelaar

Even voor half twaalf was ons team reeds compleet in de Kantine van Tongeren, gelukkig niet gehinderd door enig winters ongemak op de weg. Al gauw werden de opstellingen aan de illustere arbiter Evert Davelaar gegeven en werd ons een zaaltje aangeboden om toch maar vooral een voorbespreking te houden. Tussen de grappen door (’Martin zit je nou aan de moedermelk?’), werden de paringen doorgenomen. Tsjizjov en Thijssen zouden geneutraliseerd worden door Martin en Wouter, maar Presman tegen Nick was een gevaartje. Daar stond wel tegenover dat we op flink wat andere borden ratingoverwicht hadden.

Bord 3 en 4. Let ook op de slinger!

Een pikante paring (of juist niet…) was Aleksej Domtsjev – Hendrik van der Zee, beide bekend staand als bunker. Aleksej toonde over zelfkennis te beschikken: ’with my style maybe I have a 1% chance of winning’. Ik probeerde nog: ’but Van der Zee has a 0,01% chance of winning!’, maar toch waren de heren als eerste klaar met het verwachte resultaat. Het tweede resultaat betekende erg goed nieuws voor ons: Nick Hoving hield grootmeester Alexander Presman zonder moeite in bedwang, hij had zelfs enig voordeel: remise. Daarmee was het grootste gevaar voor ons al geweken. Michiel maakte het tegen Hein Meijer toch nog even spannend (24. … 19-23×24?!), maar mocht zich gelukkig prijzen dat zijn tegenstander met remise ook wel tevreden was (Michiel had Hein in eerdere ontmoetingen al twee keer verslagen!).

Het 'peulenschilletje' voor Hans Jansen

Ondertussen was er een heuse Hijkense supportersschare afgereisd. Penningmeester Gerhard Dunning en vaste bezoeker van de clubavond (met de mooie tuin) Egbert Koning waren met de supporters-Mercedes gearriveerd. Ook Jacob Okken (speelt hij niet dan is hij nummer één-fan) kwam ons aanmoedigen; daarvoor moest hij wel de korfbalwedstrijd van zijn zoon saboteren, waarbij hij zo nodig als rijdende ouder moest optreden. Die wedstrijd ging op last van Jacob niet door, zodat hij mooi naar Apeldoorn kon.

Boven actief frustreren, beneden strijd tussen generaties

Jan Ekke de Vries, Martin Dolfing en ik deden onze plicht tegen respectievelijk Jasper Lemmen (partij), Aleksej Tsjizjov (partij) en Kees Thijssen. Ik krabde me nog wel even achter de oren nadat ik halverwege een remiseaanbod had afgeslagen en vervolgens een verschrikkelijke zet deed, maar gelukkig wist ik de remise te bereiken, met dank aan Odin Mol (zie zijn remiseactie tegen Roel Boomstra uit de vorige ronde). Wiebe van der Wijk paste de tactiek van het ’actief frustreren’ met genoegen toe tegen Bas Messemaker: ook remise.

Bord 1 en 2: keepen

Viel er dan helemaal niets te beleven in Apeldoorn? Waren de toeschouwers voor niets afgereisd? Welnee! Auke Scholma vocht met Frerik Andriessen een strijd tussen generaties uit. Na een aanvankelijk scherpe opening koos Auke toch voor een open stand; vervolgens haakte Andriessen opeens af met wat nadeel. Auke bleef rustig en bouwde gestaag verder aan zijn stand, die na al wat te actief tegenspel van zijn tegenstander uitmondde is een moordende aanval! Het strijdplan van Hans Jansen was zoals altijd ook zeer strategisch, zij het in zijn stijl: een lust voor het oog. Hij speelde juist tegen een generatiegenoot, Cock van Leeuwen; in het middenspel zat hij in een ogenschijnlijk rustige stand juist in enorme problemen doordat de Mysticus een dodelijk combinatieweb gespannen had! Het overmachtseindspel was vervolgens een peulenschilletje voor de nieuwe ’Rekordmeister’: met deze overwinning komt zijn totale aantal overwinningen voor het Drents Tiental en Hijken DTC op 109 en daarmee is hij Jacob Okken voorbij! Nota bene: hij had daar slechts 230 partijen voor nodig en scoort dus bijna ‘één op twee’.

Roel Boomstra kon de winst maar niet vinden...

Daarmee was de overwinning al binnen, maar die leek nog groter uit te pakken. Roel Boomstra speelde een prachtige omsingelingspartij tegen Michiel Kloosterziel. Het leven van de Apeldoorner hing in de eindfase van de partij constant aan een zijden draadje; uiteindelijk knapte het toch niét. Een analytische winst blijkt er ook niet in te zitten… Pech voor Roel; ’s avonds won hij wel: voor de vierde maal achtereen is hij sportman van het jaar van de gemeente Emmen geworden! Lees hier het nieuwsbericht.

Al met al was het een topdag die we afsloten in Hoogeveen bij het Japans restaurant, mét supporters. De sfeer vóór en natuurlijk vooral ná de 8-12 overwinning was uistekend. Na deze zeer belangrijke overwinning is het Eerste nog steeds gedeeld koploper! Nu mag het team zich opmaken voor de laatste twee wedstrijden tegen CTD Arnhem en SNA. Deze teams uit het rechterrijtje moeten natuurlijk eerst nog verslagen worden, maar 8 maart (gereserveerd voor beslissingswedstrijd(en) voor het kampioenschap en nacompetitie) houden we alvast vrij!

Voor meer foto’s kunt u tegenwoordig terecht op de facebookpagina van Hijken DTC, ook als u zelf geen Facebook-account heeft! Zie daarvoor www.facebook.com/hijkendtc. Lees ook Bert Dollekamp op de site van het Dagblad van het Noorden!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.