Het Tweede kampioen!

De Oldehove – Hijken DTC 2 6-14

Siep Buurke

Is ook weer wat overdreven, maar een goede middenmootpositie moet mogelijk zijn. In de tweede wedstrijd van het seizoen werd overtuigend van het weliswaar zwakke De Oldehove geflatteerd met 14-6 gewonnen. Geflatteerd? Jazeker, het leek er sterk op dat we na de 18-2 afstraffing nu met 18-2 het bordsaldo weer op nul zouden brengen. Iedereen, behalve Herm Jan stond stukken beter. Na de eerste wedstrijd dacht ik: waarin ben ik nu verzeild geraakt. Behalve Rik Smit leek niemand meer normaal te kunnen dammen. Maar zie, in de tweede wedstrijd kon iedereen plotseling wel goed dammen.

Het begon met Berend Plijter die met zijn ijzersterke opening, 1.31-27! 2.36-31!! 3.41-36 algauw voordeel had. Berend had 273 ratingpunten meer, maar win hem dan toch maar eens. Nou dat deed Berend en hoe! In een gelijkwaardige klassieke stand weigerde de zwartspeler zijn olympische formatie (schijven 6,11) op te geven omdat hij dacht dat dat zwak was, in plaats daarvan schoof hij zijn kroonschijf op en uiteindelijk ook nog schijf 2 waardoor hij in ieder geval twee schijven zou verliezen. Zoals Henk Kalk het zei: speel deze partij na als je een goed humeur wilt krijgen. Jan Mente stond 391 ratingpunten op zijn tegenstander voor. Ook deze kwam de opening niet door en werd vakkundig door Jan Mente weggetikt. De sympathieke Hylke zei dat hij twee klassen te hoog speelde. Bert Dollekamp had zwaardere tegenstand, maar wikkelde keurig af naar een gewonnen eindspel na een ernstige fout van zijn tegenstander. 38…8-12???
Na deze 6-0 voorsprong was het al zeker dat we gingen winnen, met hoeveel, dat was de vraag.
Als Bernard Post op de 35ste zet in plaats van 50-45? 43-39 had gespeeld had en daarmee de dubbele ruil 24-30 had voorkomen, had de zwartspeler nog heel wat te bewijzen, nu ging het gelijkwaardig naar remise. In de rest van de partijen was het de vraag hoeveel punten er voor de Oldehove er nog bij zouden komen.
Henk Kalk speelde een weldadige opening. Zijn tegenstander moest zijn ongelijk bekennen door naar de rand te ruilen in een hekstelling. Het positionele voordeel van Henk bleek niet groot genoeg te zijn voor de winst. Dit ondanks 84 ratingpuntenachterstand.
Rik Smit leek zijn tegenstander in de klem te hebben, maar liet hem ontsnappen. Na 34…21-26 komt wit er uit, 9-14 is aangewezen om de spanning te handhaven, wit blijft dan zitten met zijn zware rechtervleugel en de dam is niet goed.
Kor deed wat van hem verwacht mocht worden, een goede partij, op toch een slordigheidje na die niet opgemerkt werd door de tegenstander.
Zelf was ik erg tevreden met mijn partij, we dachten allebei dat we beter stonden. Nadat de kruitdampen opgetrokken waren bleek dat mijn tegenstander zich nog net kon redden door middel van een offer.
Jaap wist niet zoveel te bereiken, na te veel ruilen. Na 40. 11-16? is de muziek er uit. Hier kan Jaap veel spannender dingen doen als 25-30! En na 45-40, 23-29. Houdt in ieder geval wat schijven op het bord en wit heeft een onevenwichtige stand.
Benjo bepaalde de eindstand op 14-6.

Hierbij voel ik mij genoodzaakt nog enige opmerkingen te maken over de wedstrijd die helaas minder positief waren, als u mij verschoont. De arbitrage is vaak een probleem. Vorige keer hadden we een goede arbiter in de persoon van Harry Mennema, maar wat deze arbiter presteerde was niet best. In de tijdnoodfase begon hij nog een hoop lawaai te maken door iets van metaal te sluiten. Ook zag de arbiter niet dat een van de spelers het dopingreglement overtrad door bier te nuttigen tijdens de partij. Alcohol staat ook op de dopinglijst. Proefondervindelijk (niet door me zelf) heb ik kunnen constateren dat de diepte van rekenen al na 1 flesje bier substantieel afneemt. Als men zijn zenuwen wil kalmeren is valeriaan een geschikt middel, het staat bovendien niet op de dopinglijst. Na de wedsstrijd is het goed een pilsje te nemen, dan hoeft men ten slotte niet meer na te denken. Dan heeft het een functie. We spelen ten slotte wel op de een na hoogste klasse van de KNDB. Van de voorzitter van Hijken heb ik begrepen dat het beleid is van de vereniging dat er geen alcohol tijdens partij mag worden genuttigd.

Enfin, om toch nog positief te besluiten: als er zo gespeeld wordt als in deze tweede wedstrijd verwacht ik dat we ook voor de topclubs in deze klasse een lastige ploeg zullen zijn en is de degradatiezone niet aan de orde. En heb ik een goede keuze gemaakt door te kiezen voor deze ploeg.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.