Hijken 2 in de race voor de 5e plek!

Door Kor de Groot

Hijken 2 had in de 9e ronde zeker kansen om te winnen van Almelo. Mede dankzij het doorzettingsvermogen van de gebroeders De Groot wist Hijken er nog net een 10-10 uit te slepen …

Jaap Knipper wist als eerste met een mooie combinatie te winnen van Danny Crompvoets. Rob Knevel wist vrij eenvoudig (knap) remise te halen tegen de altijd degelijk spelende Matthijs van Hofwegen. Benjo moest helaas de punten delen met Frank Eektimmerman. Rik moest op bord 2 tegen Almelo hun sterkste speler, Anton Jurg. Anton zei na afloop van zijn partij dat hij werkelijk (voor het eerst dit jaar) weg gespeeld werd door Rik … helaas nam Rik een zetje die niet kon, waardoor hij verloor. Berend en Jos wisten beiden stand te houden tegen Gertjan Kolste en Ronny Kamp waardoor de tussenstand 6-6 werd. De kans op een overwinning was groot gezien de voordelige standen bij Harry, Kor en Hans en een gelijkwaardige stand voor Herm Jan.

Almelo wist door veel geluk vanaf 6-6 echter de stand volledig om te draaien. Herm Jan koos op zijn 55e zet een verkeerd remiseplan, wat Edwin van Hofwegen wist om te zetten in een 3 om 1 met winst. Hans wist zijn voordelige stand tegen Linda Eektimmerman niet om te zetten in winst, waardoor 9-7 in het voordeel voor Almelo een feit was. Kor verspeelde in tijdnood een gewonnen stand. Zijn tegenstander Gerrit Bosch bood remise aan die Kor afsloeg met als reden ik weet niet hoe de rest van de borden is afgelopen. Harry was tegen Roelof-Jan de Haan bezig om het centrum volledig over te nemen … helaas maakte Harry een blunder op zijn 33e zet en kwam hij met een omsingeling van Roelof-Jan met korte vleugelopsluiting volledig vast te staan. Kortom een 12-8 verlies, net als 2 jaar geleden leek bijna onvermijdelijk.

Echter …. de terugreis vanuit Almelo naar het mooie Gieten met slechts 2 punten in de auto (Benjo, Herm Jan, Harry en Kor), was gezien de voorspellingen op de heenreis, varierende van 6 – 8 punten een groot drama. Kortom, de gebroeders de Groot gingen er nog eens goed voor zitten. Harry ging met 3 stenen achter haastig op zoek naar een punt en Kor ging in een volledig remisestand op zoek naar de winst … Harry wist op fabelachtige wijze een -2 Truus waarde om te zetten in een 0! Zijn tactiek viel erg goed uit door met de dam tussen twee schijven te gaan staan, Roelof Jan zag het niet meer zitten en nam genoegen met remise. Kor zag zijn tegenstander nog een wijntje nemen, en dacht Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan …. kortom, een schijf achter met kans op een mooie combinatie gaan wij op spelen, helaas hij zag het, laatste optie was nog een 2e dam te halen, ondanks het wellicht een 3 om 2 zou worden … Gerrit speelde op een combinatie om er een 2 om 1 van te maken en zo het 11e bordpunt binnen te halen. Helaas helaas vergat Gerrit eerst een steen op te schuiven om de combinatie uit te voeren en gaf hij zo waar 2 stenen weg, waardoor het een 4 om 3 werd voor mij. Gerrit dacht, nu win ik toch niet meer, dus ik bied remise aan … ik keek Gerrit aan en zei, dammen is veel te leuk. Met een 2e dam er bij wist ik vervolgens het 9e en 10e bordpunt binnen te slepen. De terugreis naar Gieten was ondanks wij slechts 4 bordpunten hadden zeer vermakelijk!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.