Hijken 2 kampioen

Siep Buurke

hdtc_kam

Hijken 2 kampioen!

Na toch wel een spannend seizoen heeft Hijken 2 zijn favorietenrol waargemaakt en is kampioen geworden.

In de laatste ronde lieten wij ons de titel niet meer ontgaan.

Er werd maar liefst 7 keer gewonnen, met twee nederlagen en een remise.

Hijken 2 was domweg sterker dan Hoogeveen 2. Maar met de wedstrijden tegen Emmeloord, Borne, Lelystad en de Oldehove in het achterhoofd was dit geen uitgemaakte zaak voor winst.

Eigenlijk had Hoogeveen in haar uittenue moeten dammen, nu liep iedereen in het rood. Het leek wel of het 1 club was. Jammer was het dat er ook niet door beide derde tientallen gespeeld werd, dat zou de unieke Drentse ontmoeting nog bijzonderder hebben gemaakt. Je moet toch wel veel bewondering hebben wat ze in Hoogeveen voor elkaar gekregen hebben. Evenals natuurlijk voor Hijken, maar dat was al langer op topniveau bezig, Het zorgt er dan ook voor dat het dammen in Drenthe veel voorstelt.

Het tweede moet er rekening mee houden dat het een tweede team is. Dat houdt in dat er altijd de mogelijkheid bestaat dat er spelers in het eerste team moeten invallen. Dat is bij alle sporten nou eenmaal de gang van zaken, het eerste team gaat altijd voor. Dat is ook in het belang van een club. Dat was nu ook meestal het geval. Maar het team was sterk genoeg om kampioen te worden. Na afloop werd het kampioenschap niet erg uitbundig gevierd.  Er waren helaas wat droeve omstandigheden in het team, die ervoor zorgden dat het enthousiasme wat getemperd was.

Hoe hebben de individuele leden van het team gespeeld? Na afloop van de competitie is de scorelijst een redelijk objectieve lijst om te bekijken of men een goed seizoen had. De spelers weten over het algemeen zelf wel waar het beter gekund had. Dus dat hoef ik ze niet te vertellen.

Nummer 1 op de scorelijst is Bert Dollekamp, met 17 uit 11 en een ratingwinst van 8.09 heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het kampioenschap van het team.

Tweede namens Hijken 2 was Rik Smit die het relatief nog beter deed. Met 13 uit 10, maar eigenlijk 15 uit 11 en een ratingwinst van 13,39. Een partij won hij reglementair omdat hij in de wedstrijd tegen Heerenveen 2 geen tegenstand had. Dat hijzelf de indruk maakte af en toe niet tevreden te zijn met zijn partijen is alleen maar goed.

Zelf werd ik derde in de scorelijst met 13 uit 9. En een ratingwinst van 4,36. Twee wedstrijden heb ik voor het eerste gespeeld. Toevallig (of niet?) verloor het tweede net in deze twee wedstrijden punten. Ik mag dan ook tevreden zijn met mijn resultaten. Ook voor het eerste had ik een rating winst, nu van 1,03.

Jaap Knipper werd 4e met 13 uit 11. Met een ratingwinst van 5,79 punten. Jaap had dus een goed seizoen. Jammer dat hij deze slecht afsloot, met als dieptepunt de wedstrijd tegen Hoogeveen 2. Ik zou bijna willen zeggen: een Jaaponwaardige partij.

Herm Jan Brascamp scoorde 13 uit 11, maar had relatief een zwakker programma en scoorde negatief, zij het marginaal -0,45.

Berend Plijter had geen goed seizoen, hij behaalde 12 punten uit 11 wedstrijden, maar had een negatieve score van 4,07 punten.

Benjo Verberkt had 9 uit 8 met een ratigwinst van 2,07. Toch heb ik het gevoel dat hij niet tevreden is. Tegen Lelystad zat hij ziek achter het bord en verloor dan ook kansloos. Het is soms moeilijk te bepalen wat in het clubbelang is.

Henk Kalk had 10 uit 6 met een ratingwinst van 6,17. In de ereklasse had Henk zelfs een winst van 9,79. Het is duidelijk dat Henk gedijt bij sterkere tegenstanders. Hoe dan ook, Henk heeft het goed gedaan.

Hilko Koning had 10 uit 10 met een ratingverlies van 3,01. Met zijn stimulerende aanwezigheid en zijn fraaie analyses op de site draagt hij bij tot een goede sfeer in het team…. Dit doet me denken aan de opmerkingen die Sijbrands altijd maakte als hij vond dat iemand een slechte speler was. Sijbrands noemde hem dan steevast sympathiek. Hilko kan wel degelijk goed spelen, als hij zijn concentratie goed weet vast te houden. . Daar valt wel op te trainen.   Aan zijn kennis van de opbouw van het spel ligt het in ieder geval niet.

Jan Menthe Drent scoorde 9 uit 6 met een ratingwinst van 0,21 en in de ereklasse precies 0,00. Hij deed dus wat van hem verwacht mocht worden, maar niet meer dan dat. Zijn nederlaag in Emmeloord zal hem niet lekker gezeten hebben.

Hans van der Laan deed het als invaller voortreffelijk, met 8 uit 5 en een ratingwinst van maar liefst 15,69. Ongebruikelijk voor een speler die op jaren komt.  Hans was de perfecte invaller voor het tweede.  We hadden als tweede het gevoel dat het wel goed zat als Hans meespeelde.

Rob Knevel heeft het als invaller goed gedaan met vier remisepartijen en een kleine ratingwinst van 1,27 punt.

Gerard Dunning had met zijn ene invalbeurt de winst gekregen van zijn tegenstander en kreeg daarmee een ratingwinst van 7,74. Voor de club was deze wedstrijd in ieder geval van belang, dus was het een goede invalsbeurt.

Harrij Vosmeijer speelde twee remises in zijn partijen, hij verloor daarbij 3,10 ratingpunten.

Wim Koopman verloor drie keer in zijn invalbeurten en verloor 13,50 rating punten. Wim deed het niet goed.

Samengevat : zeven spelers deden het goed, vier spelers bleven op hun gemiddelde en vier spelers deden het onder de maat. Genoeg om kampioen te worden. De vraag is wel of het genoeg is voor de hoofdklasse, de gemiddelde sterkte is dan waarschijnlijk te laag. Maar of het een Volendams heen-en weer wordt zal blijken als het team binnenkort opnieuw wordt samengesteld. Met de promotie van het tweede naar de hoofdklasse is dit team natuurlijk wel aantrekkelijk geworden voor een aantal spelers die hoofdklasse willen spelen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.