Hijken 2 verliest van Harderwijk

Hijken 2 verliest van Harderwijk.
Ben jij niet Dollekamp? Met deze vraag kwam een bezoeker na afloop van de wedstrijd op Bert af. Na een bevestigend antwoord van Bert, vertelde de bezoeker dat hij geïnspireerd was door een partij die Bert vele Jaren geleden tegen Siep Buurke had gespeeld. Na de opmerking van Bert dat Siep Buurke naast hem stond zei Bert dat het waarschijnlijk zijn broer Evert was die deze partij gespeeld had en niet hij.

Teamchef Henk Kalk wees, in de teambespreking, er op, dat we om de zetcontrole moesten denken. Een advies dat maar al te hard nodig bleek te zijn. In een ongemeen spannende wedstrijd verloor het tweede van Hijken met 12-8 van Harderwijk.Daar zag het lange tijd niet naar uit, ook een omgekeerde uitslag behoorde tot de mogelijkheden.

Bij een 10-6 achterstand stonden er nog twee partijen voor Hijken positioneel gewonnen. Zowel Henk als Hilko hadden een gewonnen stand opgebouwd. Maar zoals wel eerder is gebleken, schort het bij het tweede team aan het afmaken van gewonnen standen. Het opbouwen van goede standen is wel besteed aan onze teamleden.

Op het eerste bord had Jaap Knipper een gezonde aanvalsstand opgebouwd. Maar op de 42ste zet deed hij het lelijke 2-7? Waardoor hij slecht kwam te staan. Aangewezen is, lijkt me, 2-8. Waarna een opbouw met 11-16, dreigt 17-21, en op 37-32 11-16, 32×21, 16×27 kan  42-37 niet, en zwart staat superieur.

Ook Hans van der Laan had een mooie positie, hij moet alleen geen 33.24-20 doen, in de hoek heeft hij niets te zoeken, op 24 is het aanvalsschijf en op 15 een randschijf. Aan de linkervleugel doorbouwen met 38-32 en 48-43, 43-38 levert een goede stand op.Op de 53ste zet offert Hans een schijf, onnodig, het is geen schaken. Eenvoudigweg 35-30 of 24-20 is remise, wit heeft zoveel tempivoorsprong dat hij nooit kan verliezen. De damvangst is te berekenen na het offer. 5 zetten diep, gemiste kans. Zijn tegenstander, die die dag net vader was geworden nam de overwinning dankbaar in ontvangst.

Op het derde bord speelde Rik Smit een zeer goede partij tegen de sterke en sympatieke Niek Kuijvenhoven. Laatsgenoemde nam te veel risico en kwam erg slecht te staan. Van te voren zei Rik geen zin te hebben om tegen Kuijvenhoven te spelen. Ik denk dat hij in het vervolg juist wel tegen hem wil spelen. Een fascinerende partij. Als beide spelers maar willen dammen dan krijg je wel een mooie partij. In de eindstand is het goed voor de zwartspeler om door te spelen. De remise wordt moeilijk voor wit. Maar in het teambelang was remise voldoende.

Herm Jan had de ruil op de 19e zet niet goed doorberekend. Hij kwam een schijf achter, maar streed nog knap naar remise.Berend moet geen omsingeling spelen. Nu werd hij er op een verschrikkelijke manier afgezet. Hij moet ook wit niet de gelegenheid geven om zijn rechtervleugel te ontwikkelen, dus op de 19e zet moet 18-22. Ook daarna weet Berend zich geen raad met de verdediging. Achterlopen met 13-18, tot twee keer toe, versterkt de aanval. Dus op de vierde zet maar geen 20-25 spelen, maar bijvoorbeeld  14-19 en het klassiek maken, zoals hij goed kan en dit seizoen al heeft laten zien.

Hilko Koning speelt dit seizoen als een van de beste spelers van het team. Totdat het eindspel aanbreekt. Ook nu had hij weer op mooie wijze een gewonnen stelling op het bord getoverd. Op de 58ste zet is 7-2 de meest flexibele zet, Na 42-48 kan dan 2—11, 48×30, 11×33 en opbouwen met 32-27 en langzaam naar dam, omdat wit de tric-traclijn niet kan houden vanwege een vangstelling.

Ikzelf heb ook wel een gewonnen stelling opgebouwd, was alleen te snel met doorbraak, had nog even geduld moeten hebben. Ook een vorm van zetcontrole.

Henk Kalk had een gewonnen aanval op het bord, had alleen ook onvoldoende zetcontrole uitgeoefend, door niet alle plannen tot het einde toe uit te rekenen.

Bert Dollekamp speelt dit seizoen tot nu toe het best voor het tweede. Hij rondde een mooi opgezette partij af met een fraaie combinatie.

Jan Mente Drent speelt tot nu toe geen gelukkig seizoen, zijn aanval kon hij niet doorzetten en hij kwam zelfs slecht te staan.

Per saldo: er is nog van alles mogelijk, ook tegen sterker geachte tegenstanders. Als de concentratie bij het bepalen van de uitslag vastgehouden kan worden gaan we echt nog wel punten halen. Er wordt in ieder geval mooi gespeeld.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.