Hijken 3 Nederlands kampioen 2e klasse A

Kor de Groot


Hijken 3 is voor het eerst Nederlands damkampioen van de 2e klasse A geworden! Dit is het resultaat van een meerjarige investering in de equipe van Wim Koopman: seizoen 2014/2015 vierde, seizoen 2015/2016 derde, seizoen 2016/2017 tweede en dit seizoen kampioen. De gemiddelde teamrating is afgelopen vier jaar gestegen van 955 tot 988. Vergelijken wij dit met de gemiddelde rating van de teams uit de eerste klasse, dan maken wij kans tegen de onderste vier teams en is het vechten tegen de bovenste acht teams. Kortom Hijken 3 mag zich deze zomer voorbereiden op een zwaar damseizoen met hopelijk wederom zeer aantrekkelijk damspel. Allereerst is het tijd om een feestje te bouwen. Dit feest is nog even in afwachting of Hijken 1 in staat is om Van Stigt Thans twee keer te verslaan en daarmee voor de derde keer landskampioen te worden.

Een korte terugblik op afgelopen seizoen leert ons dat het getal drie heel vaak voor komt … De eerste ronde wonnen wij thuis met 14-6 van Bezint Eer Gij Begint. Rob Knevel wist op voortreffelijke wijze hun kopman Reinout Sloot aan de kant te schuiven. Erik Beugels liet zien dat hij sterker dan ooit is en bracht een voordelige 4 om 3 tot winst. De tweede ronde mocht op voorhand beschouwd worden als de kampioenswedstrijd, wij waren dan ook dolblij dat wij wisten te winnen met 9-11 van Huizum 2. Het was wederom Erik Beugels die met een fraaie doorbraak won van Jan de Vos. Ongelukkig spel van Gerhard Dunning werd gecompenseerd door winst van Kor de Groot tegen Gerrit Reitsma. Wellicht speelde gemakzucht in de derde ronde ons bijna parten. Wij wisten ternauwernood te winnen met 11-9 van op dat moment nummer laatst Damcombinatie Fryslân 3. Het heeft ons wellicht geholpen om in de vierde ronde met klinkende cijfers te winnen van Roden/Leek 2 (stond op dat moment 3e), 5-15. De vijfde ronde wonnen wij thuis met 12-8 van Warffum (stond op dat moment 3e). Hopelijk zijn Herman Mulder en Berend Keizer volgend jaar weer van de partij en weet Warffum in de top van de 2e klasse mee te spelen. De zesde ronde speelden wij uit tegen DCH Heerenveen 3. De gebroeders de Groot (Harry en Kor) hadden het nog nooit meegemaakt dat zij beide op de eerste twee borden zo snel klaar waren, winstpartijen tegen Wim Riddersma en Klaas Mondria. Het vormde de basis voor een afgetekende winst van 4-16. De zevende ronde wisten wij tegen de op dat moment nummer 3 Troch Tinken Sterk met 12-8 te winnen. Opmerkelijk was dat geen enkele partij in remise eindigde en dat Jacco Keizer een aanval van Rein van der Wal afstrafte met winst. De traditie van geen enkele remise partij wist Hijken 3 vast te houden uit tegen Het Noorden 2, uitslag 6-14. Feitelijk speelden wij drie mini wedstrijden, te weten tegen 3 mannelijke jeugdspelers (uitslag 0-6), 4 vrouwelijke jeugdspelers (4-4) en 3 senioren (uitslag 2-4) van het Noorden. Ik sluit mij dan ook aan bij de stelling van Ton Sijbrands dat een eigen competitie voor vrouwen niet meer van deze tijd is 😊. Ronde negen kon Hijken 3 al kampioen worden, bij winst tegen Hoogeveen 3. De spanning was om te snijden. Ondanks ongelukkig spel van Harry Vosmeijer en Roelof Tiegelaar wist de equipe van Wim Koopman het hoofd koel te houden en wisten zij te winnen met 8-12! Met nog een laatste ronde tegen Provinciaal Gronings Tiental te gaan zijn de persoonlijke resultaten ook noemenswaardig: Kor de Groot 18 uit 9, Wim Koopman en Harry de Groot 16 uit 9, Rob Knevel 13 uit 9, Harry Vosmeijer en Erik Beugels 11 uit 8, Jacco Keizer 7 uit 7, Henk Pruim 7 uit 8, Leo Meloni 7 uit 9, Roelof Tiegelaar 5 uit 7, Gerhard Dunning 4 uit 5, Jan Ziengs 1 uit 1 en Hans van der Laan 1 uit 1. Voor Kor de Groot waarschijnlijk de tweede achtereenvolgende keer dat hij topscoorder van de 2e klasse gaat worden. Dit zal volgend damseizoen zeker geen sinecure zijn!

Op de foto van links naar rechts: Rob Knevel, Leo Meloni, Harry de Groot, Aleksej Domchev (sparringpartner Hijken 3), Roelof Tiegelaar, Harry Vosmeijer, Henk Pruim, Wim Koopman, Erik Beugels, Gerhard Dunning, Harm Wiersma (sparringpartner Hijken 3) en Kor de Groot.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.