Herm Jan Brascamp
Als je een stand ziet, dan doe je makkelijk een uitspraak als: “De kansen zijn aan wit”. Dat is een uitspraak over de stand. Hoe bereken je dan de kans dat wit wint?
Je hoort ook vaak: “Zwart heeft zich goed kansen geschapen”. Dat is vooral een uitspraak over de weg naar de stand toe. Dat is een ander chapiter.
Hoe bereken je de kans dat een proef een bepaalde uitkomst heeft? Welnu, je doet die proef vaak (1000 keer) en kijkt hoe vaak die uitkomst voorkomt. Als je wilt weten wat de kans op kop is bij een valse munt, dan gooi je hem gewoon 1000 keer.
Neem deze stand tussen Wouter Wolff en Bhiem Ramdien.
Zwart heeft net een grote ruil afgesloten met 44. … 13-18 45. 22×13 08×19.
“De kansen zijn aan wit”. Kingsrow met zijn achtstukkendatabase weet dat het remise “is”.
Hier is een serietje voorstellen om “de kansen” uit te rekenen.
1. Wouter en Bhiem spelen de stand 1000 keer uit.
2. De beste tweeduizend dammers spelen de stand 1000 keer uit.
3. Twee Kingsrows zonder eindspeldatabasedatabase spelen de stand 1000 keer uit met een bedenktijd van 0,1 sec. per zet.
4. Wit heeft 8 mogelijke zetten, zwart daarna 7 (op 30-24 alleen 19×30). Dus 50 mogelijkheden voor de eerste zet. Kijk in de eindspeldatabase wat de uitslag is van die 50 standen.
5. Doe hetzelfde twee zetten diep of drie, vier, … .
Dat is mooi eerst. Er zijn veel bezwaren aan te voeren tegen deze plannen. Laten we daar onze tijd niet aan verdoen, maar gewoon beginnen met 3, 4 en 5 uit te voeren.
Dit alles omdat ik in een moment van onbedachtzaamheid schreef: “Kingsrow kan nu wel uitrekenen dat een stand remise “is”, maar snapt hij iets van “kansen”?”
Natuurlijk weet Kingsrow van “kansen”. In een stand met waarde +1 heeft wit 60% kans om te winnen, met waarde +2 90%, met waarde +3 99%. Zoiets. Ik zeg het hier maar gauw voor ik gekapitteld word.
Een praktische benadering van de vraagstelling is natuurlijk om spijkertjes in het dambord te slaan! Op deze wijze veranderen we het dambord in het bord van Galton (Francis Galton 1822-1911). Wel één “vallende” schijf per keer, vervolgens het bord omdraaien enz. en verder natuurlijk wel verplicht slaan. Met dammen op het bord hebben we wat praktische problemen. Een uitmuntende timmerman moet toch uitsluitsel kunnen bieden.
Het zesde voorstel. Verreweg het mooiste voorstel.
Kun je Kingrow ook random laten kiezen uit alle toegestane zetten?
Helaas nee.
Lies, Damned Lies and Statistics
Excuus, ik heb mij verlaagd tot een schreeuwende Telegraaf kop!
Met de statistiek is natuurlijk niets mis, wel veelal met de interpretatie van statistische gegevens.
Een beginnetje met onderzoeksvoorstel 3:
Kingsrow speelt hier Wouter Wolff – Bhiem Ramdien uit na 45 zetten(autoplay). Bedenktijd 1 sec. per zet (KR had geen trek in 0,1 sec. per zet). Aantal keer 10 (in 1000 keer uitspelen had ik geen zin).
Geen eindspel databases!
Resultaat;
Winst 30%
Remise 70%
Verlies 0%
Nice!
FEN’s hier