Matchfixing

Hijken 2 wint.

Spelers van Heerenveen zijn omgekocht in de vorige ronde van de KNDB competitie.

Deze zware beschuldiging uitte voorzitter Henk Hosper van Heerenveen in zijn openingswoord.

Toch speelde iedereen van damclub Heerenveen. En, matchfixing of niet, er werd weer door alle drie tientallen verloren. De voorzitter van damclub Heerenveen moet met hardere bewijzen komen om de beschuldigingen hard te maken, nu was zijn bewijsvoering zeer mager. Dat matchfixing voorkomt in het georganiseerde dammen kan zeker niet uitgesloten worden.

De voorzitter benadrukte nog dat Heerenveen een amateurclub is met beroemde oud-leden als Jannes van der Wal en Abe Lenstra. Dat ondergetekende en wereldkampioen Alexander Schwarzman voor Mildam hebben gespeeld, de club die met Heerenveen is gefuseerd, vond hij blijkbaar niet het vermelden waard, dat waren, zijn, immers geen amateurs.

Zaterdag heeft Hijken 2 een belangrijke en overtuigende overwinning behaald tegen Heerenveen. Maar liefst 6 spelers van Heerenveen gingen overtuigend verpletterend ten onder. Dat daar drie nederlagen tegenover stonden was verder niet van belang. Het was een duidelijk degradatieduel. Inhoudelijk durft uw verslaggever zich niet zo te uiten over de gespeelde partijen. Bovenmeester Koning komt dan weer met zijn Kingsrow aanzetten en weet het altijd beter. Ik zal dan ook in algemene termen opmerkingen maken.

Het liep eindelijk eens voor Hijken 2. Rik Smit deed zijn reputatie als reuzendoder weer gestand door op indrukwekkende wijze de gigant Sjoerd Koopman op een gelijkwaardige remise te houden. Jan Mente Drent wist eindelijk eens te winnen van zijn angstgegner Tjipke Smedinga. Hij had nog nooit van de sympatieke Fries gewonnen. Nu deed hij dat met overtuiging, eindelijk verlost van zijn trauma. Henk Kalk en Bert Dollekamp waren ook weer in goede vorm en overklasten hun tegenstanders met gemak.

Invaller Hans van der Laan strafte op kordate wijze het eigenwijze spel van zijn tegenstander af. Berend Plijter nam een goed revanche voor zijn nederlaag die hij in de vorige wedstrijd tegen Aize Plantinga geleden had. Toen gaf hij op in een remisestand. Nu behandelde hij het klassieke spel voortreffelijk.

Verrassend was het spel van Herm Jan Brascamp. Na de gehele partij gelijkwaardig gestaan te hebben, met een sterke randschijf die zijn tegenstander wel moest afruilen, had hij het voordelige tempo in een klassieke stand waardoor hij won. Als enige kwam hij dan ook in het blauw op de uitslagenlijst.

De overwinning is nooit in gevaar geweest. De drie nederlagen die nog geleden werden zijn voor de statistiek. Hilko verloor door een zetje in een voortreffelijke stand. Zetcontole! Jaap had geen kans tegen een sterkere tegenstander, tegen hun kopman. En ach, over het geknoei van Siep Buurke zullen we het maar niet hebben. Hé, is Siep Buurke er ook, zei Sjoerd Koopman. Als hij aanwezig is, hoort Sjoerd hem normaal wel. Suggererend dat de heer Buurke altijd wel laat weten dat hij aanwezig is. Misschien was het wel tekenend voor de partij. Wat hij nu deed was gewoon slecht. Zonder plan in een hopeloze partijstand terecht gekomen. Misschien een gevalletje matchfixing?

Met deze overwinning heeft Hijken 2 weer volop kansen om zich te handhaven in de hoofdklasse. Er zijn zelfs nog mogelijkheden om de promotie-degradatiewedstrijden te ontlopen. Daartoe zal er in ieder geval gewonnen moeten worden van Gooi- en Eemland aanstaande zaterdag. Gooi- en Eemland heeft nog nul punten, maar verloor van de huidige nummer 2, Het Noorden met slechts 9-11.

Na de wedstrijd van zaterdag kan er in het nieuwe jaar gestunt worden tegen Het Noorden, dat nog geen enkele wedstrijd overtuigend kon winnen. De grootste overwinning tot nu toe was 11-9! voor Het Noorden. Dat betekent dat het hoe dan ook spannend wordt. Als er zo gespeeld wordt als afgelopen zaterdag kon een stunt wel eens in de lucht hangen.

1 Response to Matchfixing

  1. JT says:

    Leuk verslag(je)!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.